Kuva

Kuva

keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Jo 3 viikkoa leikkauksesta

Näihin aikoihin kolme viikkoa sitten mut siirrettiin heräämöstä osastolle toipumaan. Kolme viikkoa on kyllä kulunut tosi nopeasti! Ihan hujauksessa. 

Kyllä mä huomaan voinnin osittain parantuneen, se on hyvä! Ensinnäkin, haava tietysti parantuu koko ajan. Se on tärkeä juttu, kun hirveästi etukäteen leikkaava lääkäri ja hoitajat varoittelivat, että se saattaa vuotaa pitkään ja saattaisi olla infektioriski. Vuotoa oli muutama päivä, mutta sitten se loppui. Myös hematoomat eli haavan ympärillä ja kudoksissa laajalla alueella olevat verenpurkaumat alkavat hävitä ja pahin turvotus alkaa jo laskea. Verenohennustabletteja ei enää tarvitse ottaa eikä vahvempia kipulääkkeitäkään enää reseptin mukaan tarvittaisi.

Mutta sitten on muuten kyllä ollut tätä muuta hitautta toipumisessa, josta oon kirjoitellutkin. Eilen oli mielikin alavireinen, tosin tänään on parempi päivä ihan selkeästi... Mutta liikkumisen kankeus on se ärsyttävin juttu, jalka on niin jäykkä nyt kävelystä ja jumpasta huolimatta ja ympäröivät kudokset ja lantio on kipeänä kuten myös niskat. No niskojen tilanne on kyllä jo menossa ohi, onneksi! Mut jalan takia on ollut pakko ottaa vahvempia särkylääkkeitä tänäänkin.

Tuo niveltä ympäröivä lantion ja reiden alue tuntuu aina vaan jäykältä ja aralta. Pystyn kyllä seisomaan tasaisesti molemmilla jaloilla vähän aikaa mutta kävellessä (kepit siis on aina mukana, muuten mä en pääse yhtään mihinkään) tuntuu kipua lantiossa ja etureidessä, ehkä niillä main mihin se tekonivelen varsi ulottuu. Ja jos vaikka kävelen yhden meidän taloyhtiön rivareista ympäri (maksimikävelymatka tähän saakka), loppumatkasta ei oo enää yhtään voimaa nostaa jalkaa normaaliin kävelyyn vaadittavasti vaan jalka alkaa laahata ja se on sit semmosta eteenpäin raahautumista. Nivel myös muljahtelee välillä. Tai joku tuolla lantiossa, oletan että ehkä se on se nuppi. Se ei satu mutta tuntuu oudolta.

Oon lueskellut kyllä erilaisista toipumisista ja kaikki on niin yksilöllistä ja monestakin tekijästä riippuvaista, mutta ärsyttää, kun yrittää voimaa saada tuohon kinttuun, mutta sit se kostautuu vaan enentyvänä kipuna ja velttoutena... Turhauttavaa! Ei vaan jotenkin oo vielä löytynyt sopivaa tasapainoa levon ja tekemisen välillä. Teenköhän mä täällä kotona jotain kotijuttuja sitten liikaa? Enkö osaa pyytää tarpeeksi apua vaan koitan suoriutua kaikesta itse "ei tartte auttaa" -periaatteella? En mä oikein tiedä. Ehkä voi olla jotain sellaistakin. 

Sen tunnistan kyllä, etten halua että liikaa korostetaan tätä mun "vammaa." Haluaisin, että mua kohdeltais mahdollisimman tavallisesti, niinkuin ennenkin, vaikka tilanne onkin mikä on, sääli ei ainakaan ketään auta eikä liika varovaisuus, jollaiseksi huomaan joidenkin tulleen kun mulle juttelevat... Tekee mieli ottaa hartioista kiinni ja sanoa, että hei, mä oon yhä itse tässä enkä persoonana ole miksikään muuttunut, puhu mulle normaalisti! :D Se helpottaa myös mua. Ja kun kirjoitan ja kerron avoimesti asioista, ihmiset ainakin tietävät missä mennään. Kaikkein läheisimmät osaavatkin kyllä suhtautua hommaan sopivalla otteella ja viljelevät mahtavaa tilannekomiikkaa, mikä on hyvä keino rentouttaa ilmapiiriä hetkessä :)

Onneksi ortopedin kontrolliin on enää kuukauden verran aikaa. Toivon tietty ettei tällaisena pökkelönä tarvitsisi sinne mennä ja toipuminen etenisi. Sitä ennen on kyllä onneksi Sumppila-kuntoutusviikkokin, josta fyssarilta ainakin voi kysellä vinkkejä tähän kuntouttamiseen. Siellä on varmaan kyllä monenlaisia terveys- ja lääkärintarkastuksia ym. muutenkin luvassa, on viimeinen Aslak-jakso.

Tulipas tätä tarinaa. Tää selfien ottaja toivottaa aurinkoista ja rentouttavaa pääsiäisen aikaa kaikille! :)





2 kommenttia:

  1. Ensimmäisestä keinonivelen laitosta muistan etureiden venyttävän kivun. Tuntui kuin joku venyttäisi lihasta. Valitettavasti se saattaa kestää kauankin - jopa vuoden verran silloin tällöin muistuttaa...mutta kun tietää ettei se ole vaarallista, sen kyllä kestää. Olet jo voiton puolella, minä täällä kärvistelen vielä leikkausta vasta odottaen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ei tässä auta kuin ottaa hetki kerrallaan ja löytää positiivisia asioita mietittäväksi. Sulla tosiaan tilanne on sitten vielä ihan erilainen ja rankempi, mutta uskotaan ja toivotaan, että saisit tulevan leikkauksen ja spesiaalinivelen avulla vielä liikuntakyvyn jopa paremmaksi kuin mitä se oli edellisen leikkauksen jälkeen. Valoisaa pääsiäistä ja hyviä ajatuksia!

      Poista

Toivottavasti blogilla oli hyvä kiinteyttävä vaikutus tai se säväytti muuten jollakin tavalla! ;) Jokainen kommentti ja mielipide on arvokas, mutta en kuitenkaan julkaise asiattomia ja provosoivia kommentteja, joilla ei selkeästi ole muuta tarkoitusta kuin yrittää aiheuttaa mielipahaa joko minulle tai muille blogin lukijoille. Mietithän ensin, mitä kirjoitat. Arvostan eniten kommentteja, jotka annetaan reilusti ja avoimesti omalla nimellä ja tällaiset kommentit tulevat varmemmin julkaistuiksi.