Kuva

Kuva

keskiviikko 1. elokuuta 2018

Kuntoutusosastolta, hyvää iltaa

Kuntoutusosastolta iltatervehdys! Täällä on majailtu nyt kolme päivää ja vielä on jäljellä seitsemän. Viikonlopuksi meen kotiin mutta sunnuntai-iltana on tänne paluu taas. Maanantaiaamunakin olisin voinut tänne tulla mutta on parempi, että pääsen rauhoittumaan ja asettumaan tänne jo edellisenä iltana, se on ollut ihan selkeä juttu.

Odotukset tätä kuntoutusosastopätkää olivat jotenkin jännät, ristiriitaiset. En oikein tiennyt, mitä odottaisin, kun tilanne on niin paljon elänyt... Osastohan on aivan huippu ja samoin tämä täällä oleva ilmapiiri ja osaaminen kaiken kaikkiaan, tämä ei ole muuttunut ajan myötä miksikään. Mutta muuten mä ehkä mietin etukäteen vähän, että mitähän täällä ylipäätään nyt kokeillaan ja tehdään ja olin kyllä vähän turhautunut siitä, että polvitukiakin tultaisiin testaamaan taas vasempaan polveen.

Noh, ensinnäkin noiden polvitukien suhteen näyttää siltä, että en tule niitä testaamaan... Siihen lopputulokseen ilmeisesti tuli kuntoutustyöryhmä sen jälkeen, kun ovat nyt nähneet tätä tämänhetkistä tilannetta taas kokonaisuutena ja kun näkivät ja lukivat Kannasta tulostamani tekstit aiemmista polvitukitestauksista. Tulostin myös kuvat mm. niistä testaamistani polvituki- ja ortoosimalleista, joista kuvat löytyivät. Niistä mistään ei ollut instabiliteettiin mitään hyötyä, ja ei täälläkään oikein ole tarjota sen ihmeempiä vaihtoehtoja. Jonkinlaiseen vasemman alaraajan painehousuun/-sukkaan kuitenkin päädyttiin mm. koko tuon alaraajan asentotunnon parantamisen, kivunhallinnan ja turvotuksen poistamisenkin näkökulmasta.

Vasemman polven ja ylipäätään molempien jalkojen monien vaivojen ja myös yläkropan toimintakyvyn kannalta tänään mulle sanottiin aika suoraan, että nyt on sellainen tilanne, että mun pitää jatkossa rajoittaa hiukan tuota yhtäjaksoista pystyssä olemista ja kävelyä. Eli toki on hyvä kävelläkin mutta ei niin, että yritän sinnillä ja sisulla vaan kävellä, pyrkiä mahdollisimman pitkään kävelymatkaan tai pystyssä oloon... Vaan niin, että liikkuminen omin jaloin tulisi pienemmissä matkoissa ja ajoissa ja sitten esim. muutaman kymmenen metrin  kävelymatkan jälkeen on vaihdettava liikkumisväline pyörätuoliin tai sähkömopoon. Näin siksi, että en hajota ja riko sekä oikean käden että jalkojenkaan niveliä yhtään enempää tuolla meiningillä, vaan että ne pysyisivät edes jossakin kuosissa mahdollisimman pitkään, kun ne nytkin jo ovat tällaiset purkat ja/tai vaurioituneet.

Pyörätuolista myös puhuttiin, että mun oikea käsi ei kestä kyllä yksinään pitkiä matkoja pyörätuolin kelausta, jos tai kun vasemmasta kädestä ei oikein ole pyörätuolia kelaamaan. Kelauksen keventäjiinkin tarvittaisiin molemmat kädet. Kuntoutusylilääkäri puhui sitten myös jo astetta sähköisemmistä pyörätuolin ohjauslaitteistakin... Mutta näihin ei sen enempää nyt varmaan vielä kuitenkaan (kai?) pureuduta, ykkösjuttu on nyt olkapään kuntoon saaminen ja ylipäätään tän koko tilanteen seuranta.

Painonhallintakin on yhä oleellinen juttu - ja tässä nyt sitten liikunnan ja aineenvaihdunnan suhteen on kyllä vesi isossa roolissa, kun en kuivalla maalla pysty tekemään mitään sellaista liikuntaa, mikä oikeasti olisi mm. aineenvaihdunnan ja koko kropan kunnon kannalta sellaista tasaisesti ja tarpeeksi kuormittavaa. Mutta nyt vaan pitäisi sinne veteen saada/pystyä menemään ensin... Muuten sinne pääsisin, mutta nyt on tuo olkapää sellainen, että en ole pystynyt ja tästä olkapään tilanteesta odotellaan ortopedin kannanottoa kaikilta osin.

Olkapää siis ei ole yhäkään luutunut. Sain maanantaina heti tänne osastolle tultuani kuulla lääkärikierrolla, mitä olkapäälle kuuluu ja vaikka otin tulokset ihmeen tyynesti siinä hetkessä vastaan ja todettiin vaan, että kyllä ne mun tuntemukset kipujen ja muiden osalta ihan oikeita ovat olleet, niin sittenpä illalla varsinkin ne iskostuivat tajuntaan ihan huolella. Olkapäässä on kyllä ruuvit ehjinä mutta luutumattomuuden lisäksi olkalisäkkeen alla on "joitakin irtokappaleita", mitä lie ovatkaan, ja myös olkaluun päähän on tullut "kystistä degeneraatiota." Sitä en tiedä, ovatko nuo muutokset kuinka merkittäviä, mutta eihän tuo kaiken järjen mukaan kokonaisuutena kovin optimi tilanne ole, kun tähän vielä liittyy kovia kipuja ja niitä paukahteluita ja rusahteluita, joita tulee miten sattuu ja nyt täällä osastollakin on pari hoitajaa kuullut/tuntenut omiin käsiin nuo.

Kun siinä oli sitten maanantai-iltana vielä kipuja ym. ja oli suunniteltu vähän kipulääkemuutoksiakin, niin yöhoitajan kanssa sitten käytiin ihan kunnon ja hyvät keskustelut siitä, mikä tämä tilanne onkaan ja tulevatko nuo kipulääkemuutokset nyt hyvään saumaan tässä tilanteessa... Kovasti mua olkapääkuvio ym. mietitytti tuolloin. Ja lopulta tiistain aamuhoitaja oli sitten käynytkin lääkärin juttusilla asiasta ja päädyttiin aiempaan tilanteeseen eli ei tehtykään mitään ihmeempiä lääkemuutoksia. Hyvä niin... Nyt tänäänkin on ollut tosi kovat kivut, kun kuntoutusylilääkäri tänään tutki olkapäätä ja väänteli vähän eri asentoihin. Tokihan on hyvä, että tutki, mutta kyllähän se sattui aivan mielettömästi ja jälkikäteen on kovasti jomotellut.

Nyt sitten kaikki odottavat olkapään osalta tarkempaa kannanottoa olkapääortopedilta. Vielä ei ole mitään tietoa siitä, mikä tulee olemaan nykytiedon ja noiden CT-tulosten valossa hoito- ja kuntoutuslinja. Se jää nähtäväksi ja toivottavasti perjantaina tästä kaikki ovat viisaampia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toivottavasti blogilla oli hyvä kiinteyttävä vaikutus tai se säväytti muuten jollakin tavalla! ;) Jokainen kommentti ja mielipide on arvokas, mutta en kuitenkaan julkaise asiattomia ja provosoivia kommentteja, joilla ei selkeästi ole muuta tarkoitusta kuin yrittää aiheuttaa mielipahaa joko minulle tai muille blogin lukijoille. Mietithän ensin, mitä kirjoitat. Arvostan eniten kommentteja, jotka annetaan reilusti ja avoimesti omalla nimellä ja tällaiset kommentit tulevat varmemmin julkaistuiksi.