Kuva

Kuva

keskiviikko 6. syyskuuta 2017

Oikeus ja kohtuus



Pari viime päivää ovat olleet aivan älyttömän, älyttömän vaikeita. Ollaan oltu aivan äärirajoilla nivelten ja niiden vammojen ja oireiden kanssa, kipujen keskellä, tietynlaisessa jatkuvassa taisteluvalmiudessa. Kuppi ja oma asioiden sietokykyni tuli täyteen monellakin tavalla, meni nurin ja oli pakko nostaa esille asioita "ylemmille tahoille", mutta nyt toivottavasti suunta olisi taas hiukan edes valoa ja sitä paljon puhuttua toivoa kohti. Mun kuppi voi rauhassa ehkä taas täyttyä.

Joskus sitä tosiaan vaan joutuu aivan selkä seinää vasten. Tällaisissa tilanteissa jostakin - mistähän lie - sitä kaivaa vaan kuitenkin oman taistelutahtonsa esiin ja nousee sieltä tuhkasta, kurottelee väkisinkin ylöspäin. Mun perusluonne tulee tällaisissa tilanteessa esille aika vahvana, ja se on sitten tosiaan se soturin luonne ja samalla oikeudenmukaisuuden ja inhimillisyyden vaatiminen eri tilanteissa aivan viimeiseen asti. Henkeen ja vereen.

Puolustan omaa hyvää kohteluani mutta myös heikommissa asemissa olevien ihmisten kohtelua. En todellakaan siedä selkeästi ja aidosti erittäin vaikeissa tilanteissa kenenkään vähättelyä, ylenkatsomista tai ylimielistä kohtelua, vaan toimin. Jos tämä toimiminen vaatii yhteydenottoa esim. keskussairaalassa potilasasiamieheen tai ylilääkäreihin, sitten minä otan heihin yhteyttä. Tai jos olen tai joku tietämäni henkilö itseni kaltaisissa terveystilanteissa on saanut vastaavaa, epäoikeudenmukaista ja selkeästi väärää kohtelua, puolustan heitäkin samalla tavalla.


Taistelijat taistelevat, ja jonkun on näytettävä tietä, toimittava jäänmurtajana. Vaikka sitten viimeisillä voimillaan.

Viimeksi kirjoitin epätietoisuudesta ja ensiapureissusta, ja näillä samoilla meiningeillä jatkui myös alkuviikkokin. Selvittelin preoperatiivisen polin sihteeriltä useasti, miten mun asiat ortopedialla etenevät. Ortopedia myös yritettiin tavoittaa, ja sihteeri saikin hänet lopulta kiinnikin, mutta mun suuntaan hän ei ehtinyt olla itse yhteydessä. Olin todella tuskaisissa fiiliksissä, niin henkisesti kuin fyysisestikin. Erityisesti vasen olkapää on ollut todellinen murheenkryyni - uskomatonta, miten se voikaan vaivata noin paljon ja hankaloittaa elämää siten kuin en ikinä olisi voinut edes kuvitella! Luulin jo tietäväni ja tuntevani niveleni ja niihen liittyvät ongelmat ja kivut. Vaan ei, olkapää on aivan oma kuvionsa. Valitettavasti. Mutta kyllä nuo polvetkin ovat olleet aivan säälittävät... En enää edes jaksa selostaa tarkemmin, mitä kaikkea niissä edes tapahtuu. Hyvä että edes itsekään tiedän.

Noh, epätietoisuus ja vaikeudet siis jatkuivat ja jouduin menemään tiistai-iltana taas ensiapuun. En jaksa nyt tästäkään käynnistä sen enempää kertoa, mutta paikalle osui henkilökuntaa, joilla ei ollut mielenkiintoa eikä ymmärrystä niin kuunnella mun tilannetta kuin myöskään muutenkaan auttaa. Eikä ottaa selvää Ehlers-Danlosin oireyhtymästä tai siitä, miten monenlaisia eri kiputyyppejä siihenkin voi liittyä, tai mistä nämä kaikki erilaiset kivut pohjimmiltaan mun tilanteessakin johtuvat. En saanut mitään apua, sen sijaan mut lähetettiin kotiin entistäkin kovemmissa kivuissa ja vähättelevää kohtelua kokeneena. Lääkärillä oli aivan ihmeellisiä kommentteja tilanteestani. Aivan käsittämättömiä, ja näihin napakasti mutta asiallisesti kyllä kommentoinkin takaisin. Mutta itkettikin paljon, sattuikin niin, mutta olin niin väärinymmärrettykin!


Lääkäri sanoi laittavansa kyllä hänkin viestiä ortopedille, mutta olisin jo tuolloinkin ajatellut, josko VIHDOIN olisin edes jonkun ortopedin tai erikoistuvan ortopedin silloin tavannut, sellaisen henkilön, joka osaisi peruslääkäriä tarkemmin ja paremmin ottaa akuutisti nivelten statuksiin kantaa, koska enhän ole tavannut ketään ortopedia sitten heinäkuun. Sanoin sitten ensiavun lääkärillekin, että olin ollut jo tuolloin aiemmin päivällä potilasasiamieheen yhteydessä ja että aion viedä tämän kaiken kohtelun eteenpäin.

Näin teinkin.

Vaikka olin vieläkin kovemmissa kivuissa kotiin päästyäni, olin niin vihainen ja tunsin itseni heittopussiksi, että kanavoin tämän angstienergian kirjoittamiseen. Ja kirjoitinkin pitkän, erittäin kuvaavan mutta samalla kuitenkin asiallisen - mitään rähisemistä tai v-ttuilua en todellakaan harrasta, sillä ne eivät ole arvokasta käytöstä eivätkä koskaan mitään asioita edistä - sähköpostin keskussairaalan ylilääkärille, ortopedian ylilääkärille sekä ensiavun ylilääkärille. 

Yö meni repaleisesti. Valvoin kivuissa ja ajatuksissani. Aamulla muu perhe lähti kouluun ja töihin ja yritin tämän jälkeen vielä hetkisen torkahtaa, mutta sellaista kipuhorrostahan se oli. Puhelin soi aamupäivällä ja havahduin: numero on keskussairaalalta. Sain vastatuksi, ja soittaja olikin vihdoin mun oma ortopedi. VIHDOIN, todellakin!

Puhelu kesti jonkin aikaa ja siinä käytiin varmasti molemmin puolin melko ristiriitaisin tuntein ja äänensävyin läpi mun tämän hetken tilannetta ja vasemman olkapään magneetin tuloksia sekä hoitolinjauksia. Oli asiallinen puhelu kyllä, vaikka mun piti vähän hermostuakin, kun jotenkin jo ortopedi ehti jollakin sanomisella kyseenalaistaa mun kuntoutusmotivaatiota. Ja itketti myös tietysti, puhuminen oli muutenkin välillä melko lailla tuskaa ja tämän ortopedi varmasti kuuli kyllä puhelunkin "läpi." Mutta vielä olisi nyt sitten suunnitelmana, että pyrittäisiin tekemään olkapäälle stabiloivia harjoitteita sen mukaan mitä pystyy. Sanoin todella jämäkästi, että nyt oikeesti tässä on kuntoutettu aika pitkään jo tuota olkapäätäKIN koko ajan fyssareidenkin valvonnassa ja hekin alkavat olla aika kauhuissaan mun tilanteesta. Mutta vielä vaan kuulemma pitäisi jatkaa. Sanoin pelkääväni ja fyssaritkin pelkäävät aidosti sitä, että hajotan itseäni lisääkin.

Kipulääkitystä vähän mietittiin vielä uusiksi ja todettiin, että tulen marraskuussa poliklinikalle, ortopedi laittaa tästä ennakkoajanvarauksen. Kysyin, miksi vasta marraskuussa ja näin siksi, koska sitten on nähty vähän tarkemmin vielä, miten kuntoutus on auttanut - tai tätä menoa miten se ei ole auttanut :( Ja sitten mietitään lisää olkapään osalta. Siinä on sekä repeämiä kiertäjäkalvosimessa, jotka SAATTAVAT hoitua kuntoutuksellakin (hah, mun tapaus on niin erilainen kuitenkin!!) ja lisänä on sitten monensuuntainen löysyys ja instabiliteetti... ...joihin tepsii lopulta vain luudutusleikkaus, mitään kiristysleikkauksia ei lähdetä edes yrittämään. Kysyin vaihtoehdoista ja ne ovat vähäiset. Samoin polvienkin osalta. Ja painonhallintaan on toki kiinnitettävä yhäkin huomiota. Joo-o, tämän tottakai tiedän... 

Kipupolistakin ortopedi puhui, mutta en tiedä, oliko se vain ajatuksien ääneen miettimistä vai tuleeko sinne käyntiä mulle sitten jossakin vaiheessa. 

Sanoin myös, että tämä koko vyyhti on ihan kauhea ja että mietipä, kun tuo mun olkapääongelmainen käsi on myös mun tärkein keppikäsi kotona liikkumisessa ja muutenkin pitäisi näillä jaloilla ja käsillä pystyä toimimaan arjessa ja kelaamaan pyörätuoliakin, niin tämä kokonaisuus nivelten ongelmineen ja näine kipuineen on aivan katastrofi! En pärjää kotona. Ja siitä ei ole kyse ettenkö yrittäisi vaan päinvastoin, teen koko ajan kaikkeni oman vointini eteen ja sen eteen, että lapsiperheen arki rullaa niin hyvin kuin mahdollista, omasta voinnistani huolimatta. Ja ehkä juuri siksi: tottakai haluan, että meidän perhe olisi ja on aivan tavallinen. 

Meidän oma perhe, vähän erityinen mutta kuitenkin aivan tavallinen.

Tässä vaiheessa ortopedikin jo oli hiljaa, hänen äänensävystään kuuli empatian ja sen, että ääni alkoi jotenkin murtua ja hiljentyä. Hän totesi ääni väristen, että ei ole kyllä todellakaan helppoa ja hän ymmärtää tämän erittäin hyvin. Lopetimme puhelun hiljaisissa merkeissä.

Ensiavun ylilääkärikin vastasi tänään meiliini. Hän kyseli vielä tarkennuksia ensiavussa saamaani kohteluun, jotta voi ottaa tilanteeseen paremmin kantaa. Kiitin häntä erittäin nopeasta reagoinnista tähän tilanteeseen ja kerroin, millaisia kokemuksia mulla ensiavusta oli. Erityisesti eilisestä kohtelusta kerroin muita käyntejä tarkemminkin.

Olen lopen uupunut tällä hetkellä ja todella kipeä, mutta samalla kuitenkin tyytyväinen, että taistelin. Ja että taistelen jatkossakin. Sekä itseni että muidenkin Ehlers-Danlosin oireyhtymää sairastavien, erityisesti vaikeita nivelvammoja potevien henkilöiden puolesta. Yhdessä me olemme vahvempia.

Ja koska todelliset taistelijat taistelevat, he menevät huomenna myös Peurunkaan allasterapiaan. Siis minä menen - olisipa vointi millainen tahansa. Mun fyssarit kyllä tietävät, kuinka motivoitunut kaikesta huolimatta olen.


7 kommenttia:

  1. Tuo sun tilanne on kyllä ihan käsittämättömän hankala. Oikein pahaa tekee täältä sivustakin seurata moista hoidollista takalukkoa. Se on varmasti jokaisen monisairaan painajainen, että kivut ja ongelmat ei ole enää hallinnassa eikä apua tunnu löytyvän. Ainakaan ajallaan. Voimia vaan tältäkin suunnalta. Jaksa jatkaa taistelua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, ja sinne myös paljon tsemppejä!

      Ei sitä oikein itse kunnolla kai edes tajua, miten hankalaa tämä on, kun koko ajan tätä elää... Sitten vaan kuulee ja näkee tiettyjen terveydenhuollon ammattilaisten puheista ja ilmeistä, että ovat kauhistuneita... Kyllä tässä on pakko jaksaa, muutakaan vaihtoehtoa ei todellakaan ole.

      Poista
  2. Hyvät neuvot ovat tietenkin turhinta, mitä juuri nyt kaipaat. EDS on niin harvinainen sairaus, että keskussairaalasi lääkäritkin taitavat olla ymmällään. Googlen mukaan Helsingistä löytyy ainakin yksi sairauteen perehtynyt fysiatri. Hänellä luulisi olevan kokemusta kaikesta EDS:aan liittyvästä. Vain paras on sinulle kyllin hyvää, joten rohkaisisin hakeutumaan Suomen parhaiden asiantuntijoiden yksityisvastaanotolle. Valitettavasti julkinen puoli on usein tällaista pallottelua silloin kun ei ole hengen lähtö lähellä. Kaikkea parasta elämääsi toivottelen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Olenkin kerran ollut Helsingissä fysiatrin vastaanotolla, hän on toinen Suomen EDS-asiantuntijoista. Varmasti saattaisin nytkin lähteä käymään hänen vastaanotolla tai ehkäpä ortopedian osaamisenkin osakra mutta nyt en kykene tällä voinnilla reissaamaan... Mutta katsotaan nyt, miten asiat täällä Jkl:n suunnalla rullaavat
      ..

      Poista
  3. Pitkästä aikaa kävin lukemassa blogilistallani olevia blogeja ja siis sinunkin... Kylläpä oli ikävää luettevaa. Muistelen niitä aikoja, kun ensimmäiseen leikkaukseen menit - toivorikkaana. Miten paljon oletkaan joutunut kärsimään! Kaksi asiaa tuli mieleeni tätä lukiessani: Kun sinulla kuitenkin on paljon kontakteja hoitaviin tahoihin, mutta et saa tarvitsemaasi, niin minkälaista hoitoa tms. kaipaat? Mikä se olisi, mikä sinua auttaisi? Ja toinen, minkä varmasti itse tiedät parhaiten: saathan psykologista apua; lääkistystä ja keskusteluapua. Ihan varmasti olisit sen tarpeessa. Krooninen kipu aiheuttaa masennusta, senhän me molemmat tiedämme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista pitkästä aikaa, kiva kun kävit kommentoimassa!

      Niin, hyviä pointteja kyllä. Varmasti nyt juuri tällä hetkellä on ongelma siinä, että kun on tullut niveliin paljon akuuttejakin ongelmia ja niistä johtuvia vaikeita kipujakin lisää, pitäisi mun tilannetta seurata ja koordinoidakin jonkun toimesta tiiviimmin mitä nyt on tehty. Myöskään kiputilannetta ei ole saatu hallintaan, juuri em. syistä. Fysiatri ehdottikin viime viikolla esim. verkostoneuvottelua, johon kutsuttaisiin koolle oleellisimmat henkilöt mun hoidossa ja kuntoutuksessa itseni lisäksi, jotta kaikilla olisi yhteneväinen näkemys mun tilanteesta, hoidosta ja kuntoutuksesta. Mutta tämä jäi auki, ja on myös eri asia, onnistuisiko kaikilta henkilöiltä tulla samaan aikaan keskustelemaan. Nyt juuri tällä hetkellä mulla ei ole mitään sovittua poli- tai soittoaikaa yhtään mihinkään. On melko epävarma olo ja koska ensiavussa on tullut huonoa kohtelua vastaan, sinnittelen kivuissani kotona myös niissä akuuteissa, voimakkaissa nivelten luksaatio-/rusahdustilanteissa, jolloin ehkä pitäisi mennäkin vaatimaan apua kipuihin.

      Ymmärrän huolesi tuosta keskusteluavusta/yleisesti henkisestä jaksamisestani. Toki näihin kiinnitetään huomiota, ja itsekin kiinnitän. Fysioterapeutitkin hyvin tuntevat ja tietävät mun persoonan ja varmasti tarttuisivat asiaan, jos menisin yhtäkkiä kovin alavireiseksi, samoin läheiset. Ei näin kuitenkaan onneksi ole. Olen tietty tuskastunut ja ärsyyntynyt tähän tilanteeseen, ja tämä varmasti välittyy teksteistäkin, mutta eihän tekstitkään koko totuus ole - kyllä kaikesta huolimatta mustaa huumoriakin löytyy, ja jaksan kyllä henkisesti. Se henkinen vahvuus ja positiivinen perusvire mun tärkein vahvuus nyt varmasti onkin.

      Poista

Toivottavasti blogilla oli hyvä kiinteyttävä vaikutus tai se säväytti muuten jollakin tavalla! ;) Jokainen kommentti ja mielipide on arvokas, mutta en kuitenkaan julkaise asiattomia ja provosoivia kommentteja, joilla ei selkeästi ole muuta tarkoitusta kuin yrittää aiheuttaa mielipahaa joko minulle tai muille blogin lukijoille. Mietithän ensin, mitä kirjoitat. Arvostan eniten kommentteja, jotka annetaan reilusti ja avoimesti omalla nimellä ja tällaiset kommentit tulevat varmemmin julkaistuiksi.