Kuva

Kuva

maanantai 11. elokuuta 2014

Selittelijä

Tiedättekö sellaisen tyypin, jolla on vastaukset jokaiseen kysymykseen? Se vastaa kiertelemättä ja miettimättä. Ei joudu miettimään kysyttäessä eikä pidä kiusallisen pitkiä taukoja, ennen kuin antaa vastauksensa. Ei, se tyyppi ei ole se kaikkitietävä mustavalkoinen tyyppi, joka luulee tai uskoo olevansa aina oikeassa (ja josta vastikään oli hyvä artikkelikin jossakin aikakauslehdessä), ei.

Se tyyppi on selittelijä.

Selittelijällä on vastaus jokaiseen kysymykseen, sillä vastauksia on hyvä olla. Kiusallisinta olisi, jos mitään vastauksia ei olisikaan, se vaan aiheuttaisi lisää kysymyksiä. Selittelijä osaa vastata moniin kysymyksiin ja ihmettelyihin.

Selittelijä kertoo ja kuvailee monisanaisesti, millä tavalla on harjoituttanut leikkauksen jälkeen uutta niveltään, jalkaansa ja kävelyään. Se perustelee ja kuvailee lisää, jos huomaa, ettei kyselijä ole saanut tarpeeksi tietoa tai sen silmistä näkee, ettei selittelijän vastaus ole ymmärrettävä tai ettei vastaus näytä kiinnostavan. Se ei haluaisi tuoda asiaansa liikaa esille, mutta välillä on pakko, jotta sitä ymmärrettäisiin edes jotenkin.

Selittelijä näyttää jopa yhden viikonkin aikana useita kertoja, miten sen jalka toimii (tai ei toimi). Ei sillä, etteikö se itsekin haluaisi niin tehdä koittaakseen, miten se toimii, mutta se tekee niin myös siksi, että kyselijät asiaa ihmettelevät kerta toisensa jälkeen. Saattavat ihmetellä sittenkin, vaikka ovat nähneet useita toistoja peräkkäin. 

Selittelijä luulee toisinaan, että kyselijät ovat jo kysyttävänsä kysyneet, ihmettelynsä ihmetelleet ja ehkä jo alkavat ymmärtääkin selittäjän selityksiä. Selittäjästä kuoriutuu välillä ihan omakin itsensä - vahva mutta herkkä, positiivinen ja elämäniloinen elämän ihmettelijä. Kunnes se jonakin päivänä huomaakin joutuneensa valitsemaan jalkaansa taas ne selittelijän kengät.

Yhtenä iltana selittelijä havahtuu. Se huomaa, ettei sillä oikeasti ole mitään syytä selitellä. Eikä kaikille muutenkaan ole tarvinnut selitellä, mutta ne kyselijät, joille niin on joutunut tekemään, ovat vain olleet sellaisia, joille selitteleminen on syönyt aivan valtavasti energiaa. Siis kyselijät ovatkin olleet positiivisen energian syöppöjä - ei hyvä, ei! Positiivista energiaa on ammennettava takaisin samalla mitalla.

Se päättää heittää selittelijän kengät niin kauas kuin ne ikinä vain lentävät ja se kokoaa itsensä. Kyselijät kyselevät, mutta selittelijä ei enää selittele. Se kertoo tilanteen faktat ääneen mutta toteaa, ettei sillä ole mitään syytä selitellä eikä se halua selitellä enää. (Ei oikeasti ole ollut koskaan mitään syitä selitellä, mutta selittelijän osasta on vaikea päästä eroon, ikään kuin olisi koko ajan jonkin teatteriroolin vaatteet päällä.) Selittelijä on ollut koko ajan avoin ja vaikkei se ole töissäkään, se sentään osaa yhä ilmaista itseään kirjoittamalla, se on löytänyt uutta vertaistukea ja haluaa sitä myös antaa. Ja sitäpaitsi se on oikeasti ihan hemmetin hyvä tyyppi ja sen seurassa viihdytään ihan todistetustikin! 

Selittelijä päättää, ettei enää koskaan yritäkään etsiä uusia selittäjän kenkiä itselleen. Muusta roolivaatetuksestakin se on päässyt eroon. Se kaivaa esiin faktat ja päättää, että jos ne "en ymmärrä kuitenkaan" -katseen omaavat kyselijät kyselevät, se voi vastata lyhyesti ja napakasti. Toisille kaltaisilleen, vertaisilleen ja ymmärtäjilleen, joiden läsnäolosta jo välittömästi huokuu ymmärrys, se voi selitellä, pitkästikin. Tai oikeastaan ei selitellä laisinkaan vaan maalailla kielikuvilla. Tuntikausiakin. Heidän kanssaan se myös iloitsee, nauraa (siis NAURAA, KÄKÄTTÄÄ, HOHOTTAA hysteerisesti ja hullun lailla), itkee, pohtii elämää, ironisoi itseään ja kaikkea muutakin ympärillään, löytää tilannekomiikkaa kaikesta. Kuuntelee musiikkia volumet täysillä. Laulaa karaokea sielunsa ja sydämensä pohjasta. Maalaa. Unohtaa muun, nauttii elämästä ja siitä, että saa elää juuri sellaisena kuin on ja siinä ympäristössä ja seurassa kuin on.

P.S. Selittelijän roolia näytteleviä on tässäkin maassa aina vain enemmän ja enemmän. Kun kohtaat elämäsi varrella ihmisiä, tulet luultavasti joskus itsekin ottamaan tämän roolin, halusitpa tai et. Ei vain nivelongelmissa vaan ihan missä tahansa muissakin tilanteissa.

Erilaisuutta voi ymmärtää vain kuuntelemalla ja olemalla aidosti läsnä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toivottavasti blogilla oli hyvä kiinteyttävä vaikutus tai se säväytti muuten jollakin tavalla! ;) Jokainen kommentti ja mielipide on arvokas, mutta en kuitenkaan julkaise asiattomia ja provosoivia kommentteja, joilla ei selkeästi ole muuta tarkoitusta kuin yrittää aiheuttaa mielipahaa joko minulle tai muille blogin lukijoille. Mietithän ensin, mitä kirjoitat. Arvostan eniten kommentteja, jotka annetaan reilusti ja avoimesti omalla nimellä ja tällaiset kommentit tulevat varmemmin julkaistuiksi.