Kuva

Kuva

torstai 9. tammikuuta 2014

Älä vertaile!

Keskustelin WhatsAppissa ystäväni kanssa pitkät pätkät siitä, miten erilaiset elämäntilanteiden käsitykset eri ihmisillä voivatkaan olla. Eri ikäluokkien näkemykset kulloisistakin elämäntilanteista ja niihin vaikuttavista monimutkaisista ja monista asioista voivat erityisesti poiketa toisistaan. Toisaalta on myös todettava, että myös samanikäiset ihmiset, läheiset ystävätkin, voivat tehdä samantyyppiseen tai samaan asiaan liittyviä ratkaisuja tai valintoja täysin toisistaan poiketen. Tai toimia vain jokainen eri tavoin samoissakin tilanteissa. Otetaanpa käsittelyyn vaikkapa tehokkuus, temperamentti ja maailmankatsomus.

Tehokkuutta voi katsoa monestakin eri kulmasta, mutta minä olen viime aikoina pohtinut tehokkuuden käsitettä katsellen "sivusta" oman lähi- ja ystäväpiiriini kuuluvien ihmisten käyttäytymistä erilaisissa arjen tilanteissa. Itse olen mieltänyt itseni yleensä tehokkaaksi, erityisesti niissä asioissa, jotka arjen pyörittämistä edesauttavat. Jos katselen lähipiirini ihmisiä, löytyy heistä joissakin asioissa minuakin tehokkaampia mutta samalla myös hitaampitempoisia henkilöitä. Toisaalta kaikki ovat omalla tavallaan tehokkaita - kuka missäkin asiassa.

Temperamentti vaikuttaa esimerkiksi siihen, millaisella intensiteetillä ihmiset reagoivat ja suhtautuvat eri asioihin. Jotkut ovat voimakkaita temperamentiltaan, jotkut tasaisia, jotkut puolestaan reagoivat asioihin niin maltillisesti ja hitaasti, että tuntuu, etteivät he olisi asiaan reagoineetkaan. Jokainen on temperamentiltaan yksilö.

Jos kahden keskustelevan ihmisen maailmankatsomukset eroavat kovasti toisistaan, on hyvin mahdollista ellei jopa todennäköistä, että hyvin herkästi ajaudutaan sivuraiteille ja keskusteluun syntyy piikittelevä, ikävä ja painostava sävy. On vähintään vaikeaa suhtautua sellaisen henkilön maailmankatsomukseen ja elämään, joka poikkeaa täysin omasta elämästä ja ajatuksista. Eri ikäluokkien välinen kuilu korostuu tässä myös, koska on selvää, ettei vaikkapa tämän hetken nuorten perheiden elämä ole kaikessa IT-maailman ja teknologian sävyttämässä hektisyydessä ja paineissa läheskään samanlaista kuin vaikkapa 70- ja 80-luvun alun vielä suhteellisen kiireettömässä ja yksinkertaisemmassa maailmassa huipputeknologian ottaessa vasta ensimmäisiä maailmanvalloituksen askeleitaan.

Miten sitten suhtautua näihin kaikkiin eroavaisuuksiin sekä ihmisten tehokkuuden, temperamentin kuin maailmankatsomuksenkin välillä? Olen tullut siihen tulokseen, ettei kannata vertailla itseään muihin. Antaa muiden elää sellaista elämää ja sillä tavalla kuin he haluavat, keskity sinä elämään omaa elämääsi. Jos joku arvostelee, ota huomioon, että arvostelijan mielipiteeseen vaikuttavat kaikki edellä mainitut asiat ja ominaisuudet. Keskity sen sijaan kuunteluun, ymmärtämiseen, miettimiseen ja oppimiseen - sekä ihanan erilaisten ihmisten ja elämäntilanteiden mahdollisuuteen opettaa sinulle elämästä jotakin aivan uutta.

Ystäväni kiteytti keskustelun hienosti. "Ystävän yhdestoista käsky: älä vertaile!"


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toivottavasti blogilla oli hyvä kiinteyttävä vaikutus tai se säväytti muuten jollakin tavalla! ;) Jokainen kommentti ja mielipide on arvokas, mutta en kuitenkaan julkaise asiattomia ja provosoivia kommentteja, joilla ei selkeästi ole muuta tarkoitusta kuin yrittää aiheuttaa mielipahaa joko minulle tai muille blogin lukijoille. Mietithän ensin, mitä kirjoitat. Arvostan eniten kommentteja, jotka annetaan reilusti ja avoimesti omalla nimellä ja tällaiset kommentit tulevat varmemmin julkaistuiksi.