Kuva

Kuva

keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Aurinkoa ja kipuilua

Huomenta aurinkoisen maalaismaiseman laidalta! Terassin rakennus alkoi eilen ja maisema vaikuttaakin lievästi sanoen rakennustyömaalta, mutta hyvällä tavalla. Eilen (sukulais)työmiehet saivatkin jo hyvin perustuksia tehdyksi ja tänään homma jatkuu.

Takapiha eilen...


...ja tänään...Kivaa katsella aherrusta sivusta (ja käydä välillä vähän ottamassa työvaiheista valokuvia). Tietysti on myös kivaa, että on vähän erilaista tohotusta tässä ympärillä, ettei tarvitse yksin "kökkiä" täällä kotiympyröissä :)

Fiilis on kai pääosin tällä hetkellä ihan jees, mutta ottaa kyllä taas kerran kupoliin tämä toipuminen. Mulla on ollut aika ilkeitä liikekipuja viime päivinä ja yöllä oli myös... Heräsin muutamia kertoja siihen, että olisin halunnut vaihtaa jalan asentoa tai nukkuma-asentoa jotenkin, mutta en onnistunut kun pienikin jalan liikutus sattui ja muljahti nivuseen ja "lantion sisälle." Onneksi kipuja ei ole yleensä jos makaan ihan paikoillani eli muuten nukun hyvin nykyään, mutta liike... Ei oo kiva tunne.

Oon nyt etsiskellyt artikkeleista ja erilaisista asiantuntijalähteistä ja julkaisuista tietoa, mistä tämmöset mun tyyppiset kivut ja jalan voimattomuus ja toisaalta myös jäykkyys (jumppaamisesta huolimatta) voisivat leikkauksen jälkeen johtua. Aika mielenkiintoisia juttuja tuli eteen...

Ensinnäkin, jos jalka tuntuu voimattomalta eikä sitä kunnolla pysty nostamaan esim. autoon tai sänkyyn ilman käsillä (tai jonkun muun henkilön) auttamista, voi kyse olla ns. iliopsoas-tendiniitistä. Tämä siis ilmenee leikkauksen jälkeen. Oireina ovat mm. hankala ja kivulias lonkan koukistus, jalkaa saattaa joutua nostamaan esim. autoon mennessä. Vaiva voi jäädä pysyväksi. Tämä tila voi johtua mm. proteesin kupin etureunan asennosta.

Nivuskipu leikkauksen jälkeen - ja paheneva nivuskipu - saattaa puolestaan olla oire siitä, että jokin on vialla lonkkaproteesissa. "Lisäselvittelyä edellyttävät kivut nivusissa tai pakarassa ja lonkasta kuuluva narina, vinkuna tai rahina. Tutkimuksia tarvitaan myös, jos lonkka lonksuu tai sen alueella on paineen tai turvotuksen tunnetta. Joskus leikkaushaavan alueelta tai nivusesta pullistuu patti." 

Noh, ei mulla rahinaa tai vinkumista kuulu, mutta kyllähän tuo uusi nivel on lonksunut jonkin verran alusta lähtien. Lonkassa rusahti kovemmin jo sairaalassa ollessa muutaman kerran kun kampesin hankalasti jalkaa sänkyyn. Hoitajat sanoivat tuolloin, että tosi varovainen pitää olla. Nivuskipua on juu ja pakaralihaksessa on kiristystä... 

Mulla on sementitön tekonivel, jonka siis pitäisi luutua osaksi mun kehoa muutaman kuukauden sisällä leikkauksesta. Luusementtiä ei nivelen kiinnitykseen ole käytetty, vaan se on hakattu/lyöty paikalleen. 

Tämmöinen nivel...


Löysin julkaisun, jossa mainittiin, että sementittömän tekonivelen kuppiosa saattaisi olla luutumatta tai jopa kiertynyt osittain irti, jos nivelen seudulla tuntuu lonksumista, on vaikea nousta ylös, istuessa tuntuu nivuskipua tai nivuskipua on muutenkin.

Ja vielä: jos tekonivelleikkauksen jälkeen on vaikeutta nostaa jalkaa sisäänpäin esim. sukan jalkaan laittamiseksi tai että jalka ei vain nouse ylös istuessa, voi kyse olla siitä, että proteesin kuppiosa on mahdollisesti asetettu tarkoituksella hiukan "etuviistoon" tai sellaiseen kulmaan, että luonnollinen, ergonominen nivelen liike ei enää täysin onnistu. Tällä asennuskulmalla jotkut ortopedit pyrkivät saamaan nivelen toiminnan sellaiseksi, ettei se varmasi luksoidu eli ettei nivelen nuppi pääse helposti irtoamaan kuppiosasta. Luksaatiotaipumusta esiintyy yleisemmin niillä potilailla, joille on tehty posteriorinen avaus eli leikattu tekonivel ns. "takakautta" tulevasta avauksesta. 

Kiristyksen tunne leikkausalueella sinänsä ei kyllä mua huolestuta koska leikkaushaavakin on sen 30 cm ja onhan siellä myllätty tosi paljon kudoksia. 

Arpi tänään


Turvotustakin vielä on ja arka on yläreisi, mutta ei sekään huolestuta sinänsä, koska leikkauksesta on niin vähän aikaa. Mutta kyllä tuo liikekipu vähän mietityttää ja kipeä muljahtelu... :/ Kai sitä pitäisi jo pystyä jalkaa liikuttamaan ilman tällaisia tuntemuksia. Vai pitäisikö? Eihän mulla ole vertailukohtaa kehenkään, jolla olisi just muntyyppisen tapauksen johdosta tehty tekonivelleikkaus. Muilla tutuilla/ystävillä, joille vastaava leikkaus on tehty, on ihan omantyyppiset syynsä leikkaukseen. Ainut minkä tiedän, on se, että kuten oon täällä kirjoittanutkin, mun papereissa lukee "erikseen mainittu pitkä toipumisaika leikkauksen jälkeen."

No, fyssarin tapaan huomenna. Katsotaan mitä hän on mieltä tästä mun tilanteesta kokonaisuudessaan. Ensi viikolla on myös Sumppilassa tavattavissa eri asiantuntijoita ja siitä viikon päästä onkin onneksi jo ortopedin kontrolli ja röntgenkuvien otto. On mulla kuitenkin hyvät asiantuntijat taustalla koko ajan...

Tällä välin täytyy vaan yrittää pitää mieli positiivisena, katsella terassin valmistumista, nauttia perheen ja ystävien seurasta, musasta, pienistäkin jutuista, Sumppilan viikosta ja sen semmoista. Ehkä tää tästä taas...!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toivottavasti blogilla oli hyvä kiinteyttävä vaikutus tai se säväytti muuten jollakin tavalla! ;) Jokainen kommentti ja mielipide on arvokas, mutta en kuitenkaan julkaise asiattomia ja provosoivia kommentteja, joilla ei selkeästi ole muuta tarkoitusta kuin yrittää aiheuttaa mielipahaa joko minulle tai muille blogin lukijoille. Mietithän ensin, mitä kirjoitat. Arvostan eniten kommentteja, jotka annetaan reilusti ja avoimesti omalla nimellä ja tällaiset kommentit tulevat varmemmin julkaistuiksi.