Kuva

Kuva

maanantai 19. kesäkuuta 2017

Valjaat

Eilisiltana palasin takaisin taas tänne osastolle, josta nyt sitten keskiviikkona olisi tarkoitus kotiutua. Viime yö ei mennyt mitenkään parhaalla mahdollisella tavalla, kun vasen olkapää heittäytyi tosi hankalaksi ortopedin perjantaina tekemien tutkimusten ja vääntelyiden jälkeen. Koko viikonlopunkin olkapää vaivasi enemmän ja vähemmän. Tälläkin hetkellä kirjoittelen tuo vasen käsi tyynyyn hyvin tuettuna, muuten tuntuu pahalta, jos käsi roikkuu tai joutuu yhtään jännittämään kättä...


Aamulla olin sen verran jotenkin herkillä, että pitihän sitä fyssarille hiukan itkeskellä jo ennen mitään harjoituksiakaan. Tuntui vaan siltä, ettei mistään tule kohta mitään, jos näiden nivelten tilanne menee eteenpäin tällä tavalla kuten tuntuu menneen. Mutta se fiilis meni siitä kyllä pian ohi, ja teki varmasti ihan hyvää antaa vaan kyyneleiden tulla kun kerran olivat tullakseen.

Mutta tosiaan, on tosi vaikeaa tehdä asioita, joissa tarvitsisi kurotella/kääntää vasenta kättä yläviistoon tai vasemmalle sivulle, siitä tulee heti rusahduksia ja "klonks" kun olkapää osaksi klonksahtaa pois paikoiltaan ja lisäksi koko ajan olkapäätä särkee, ärtyi siis selkeästi niistä eri suuntiin tapahtuneista tutkimuksista ja testauksista. Ja sitten tietysti keppikävely ja kelaaminen silloin, kun jalat ovat spagettia tai on paljon kipuja... ...ja mulla kun muutenkin liikkuessa on oltava koko ajan mieluusti vasemmassa kädessä vähintään keppi, koska oikea jalka on voimiltaan niin paljon huonompi mitä vasen ja muutenkin yhtään "pidempiä" (n. 40 m? Sellaisia matkoja kai tässä on maksimissaan kävelty) matkoja kävellessä on oltava molemmat kepit, muuten hyytyy meno kohtuuäkkiä :)

Tänään jätettiinkin sitten fysioterapiassa kädet rauhaan (lukuunottamatta keppikävelyjä käytävällä) ja tehtiin harjoituksia vaan jaloilla + lisäksi ihan uutena asiana ikinä kokeiltiin iltapäivällä myös painokevennettyä kävelyä sellaisten isojen valjaiden ja nostolaitteen kanssa. 


Olipa melkoinen viritelmä, tuli mieleen lähinnä joku avaruusasu tai joku muu kidutuslaite, kuten kuvasta näkyy :D Systeemi oli kiinni sitten sellaisessa vekottimessa, joka sitten oli kiinni kattoon virtetyissä kiskoissa. 

Tämä oli ihan ok harjoitus, mulla ei olkapäätkään ja kädet muutenkaan olleet siinä läheskään yhtä kovilla kuin ne ovat, jos kävelen keppien kanssa ihan omin voimin kun jalkoja täytyy niin paljon keventää. Sopivan "nostoasteen" sai säädettyä sähköisesti ja olin silleen "kevyesti mutta kuitenkin hyvin  kohotettuna", miten se nyt sit ilmaistaankaan :) Etukenoon meni kävelyasento vähän väkisin, se laite ja valjaat jotenkin työnsivät asennon niin ja laite myös heilutti mua hiukan edestakaisin kun on niin painava, mutta siltikin musta tuntui kävelyharjoittelu helpommalta kuin jos itse ilman mitään tällaista "nostetta" kävelisin.

Lääkärikierto oli myös tänään, ja kuntoutusylilääkäri kävi tälläkin kertaa mun luona, kun erikoistuva oli tänäänkin vielä pois kuten oli koko viime viikonkin. Käytiin asioita läpi voinnin ja muutenkin tän kuntoutusosastojakson osalta. Otin yhden uudenkin asian esille, jota en viime viikolla muistanut kaikkien asioiden ja nivelhässäköiden keskellä ottaa - ja tuokin asia etenee, mikä on hyvä juttu. Nivelten tilanteen osalta tarkistaa fysiatri vielä asiat keskiviikkona + ilmeisesti tosiaan ortopedin ohjeistuksen mukaan myös ranteeseen/peukun tyveen pistetään tuolloin kortisonia, ja siinä käsittääkseni myös muutenkin mietitään sitten sitä, miten ja milloin jatkokontrollit ja muut kuntoutussuunnitelman tsekkaamiseen ym. liittyvät asiat järjestetään. 

Kuntoutusylilääkärin kertoi myös puhuneensa ortopedin kanssa siitäkin, että ortopedi ottaa yhteyttä pääkaupunkiseudulle erääseen toiseen ortopediin selvittääkseen EDS-potilaiden ortopedista osaamista ko. paikassa ja tähän liittyen tullaan sitten ilmeisesti tiettyyn paikkaan suosittamaan vaativaa lääkinnällistä laitoskuntoutusta. Sanoin kyllä tänään hoitajallekin, että mun papereihin voi laittaa toiseksi suositeltavaksi kuntoutuspaikaksi Peurungankin, koska sekin on hyväksi paikaksi havaittu - jos siis tuossa tietyssä toisessa paikassa ei vaikkapa osaamista olisikaan.

Potilasasiamiehenkin kanssa muuten juttelin tänään ja ihan hyvä puhelu olikin. Mutta tästä ei nyt tällä kertaa enempää, tähän asiaan voi palata myöhemminkin... :) Ei mitään valitettavaa tai isompaa kritisoitavaa juuri tällä hetkellä, päinvastoin!

4 kommenttia:

  1. Kuntoutujahan saa itse päättää kuntoutuspaikan, vaikka tosin asiantuntijoiden mielipiteitä kannattaa kuunnella. Laita harkintalistalle myös Kankaanpää. Ihan mahtavaa ja osaavaa henkilökuntaa siellä. ja hyvää ruokaa, tosin ihan liikaa. ;) Tsemppiä sulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, näinhän se on... Katsotaan, kuinka nyt homma etenee! Hyvä ruoka on myös aina plussa, heh :D Kiitos tsemppauksista!

      Poista
  2. Heips.Löytyykö jotain listaa mitä sukulaisilta kannattaais kysellä oireita?Mulla HMS,EDS-epäily Pololta.Olen käynyt myös pari v.sitten Vanhatalolla,suositteli pysyvää työkyvyttömyyseläkettä.Nyt pari vuotta ollu niin pahat lonkkakivut etten kestä enää.

    VastaaPoista

Toivottavasti blogilla oli hyvä kiinteyttävä vaikutus tai se säväytti muuten jollakin tavalla! ;) Jokainen kommentti ja mielipide on arvokas, mutta en kuitenkaan julkaise asiattomia ja provosoivia kommentteja, joilla ei selkeästi ole muuta tarkoitusta kuin yrittää aiheuttaa mielipahaa joko minulle tai muille blogin lukijoille. Mietithän ensin, mitä kirjoitat. Arvostan eniten kommentteja, jotka annetaan reilusti ja avoimesti omalla nimellä ja tällaiset kommentit tulevat varmemmin julkaistuiksi.