Kuva

Kuva

sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Uusi vuosi - uusi mahdollisuus ihmisyyteen ja inhimillisyyteen?

Tänään tuli kiintiö täyteen joulukuusesta ja sen koristeista. Vaikka monet tykkäävät pitää kuusen vielä loppiaiseen saakka, mä en kuulu heihin... Talvinen tunnelma saa kyllä kotona näkyä mm. kynttilöiden ja muiden koristevalojen muodossa mutta ei enää niinkään joulunpunaisuus ja jouluiset muut koristeet. Joulukuusi laitettiin siis koristeineen varastoon. On vielä täällä olohuoneessa kylläkin muutamia joulukoristeita ja jouluverhot mutta niillä ei ole mikään hätä, ne eivät ole niin punaisia ulkoasultaan ;)

Uusivuosi otettiin vastaan oman perheen kanssa rauhallisesti kotona. Ei mitään ihmeellistä kerrottavaa siitä siis, mukavaa, leppoisaa yhdessäoloa. Tänä vuonna meillä ei ollut edes raketteja eikä tinojakaan... Raketteja katseltiin muuten sekä ulkona että sisältä käsin. Lapsetkin menivät nukkumaan jo kymmenen aikoihin illalla ja nukahtivat heti, ei paljoa rakettien pauke heitä häirinnyt :) Meillä ei edes loma-aikaan kovin paljoa lasten vuorokausirytmi eroa arjesta kuten tästä huomaa! Mutta hyvä niin, ei tarvitse erikseen kääntää rytmiä, kun koulu ja päivähoito taas loman jälkeen alkavat.

Nyt uuden vuoden ekoina päivinä on tullut ihmeteltyä ihan toden teolla ihmisten käyttäytymistä: hävyttömyyttä, tahdittomuutta, tilannetajuttomuutta ja näiden lisäksi sitä, miten liian monen ihmisen käsitykset tuntuvat olevan ihan tavallisesta, luonnollisesta ja aidosta arkielämästä täysin vieraantuneet. Puhumattakaan vielä siitä, miten muita ihmisiä kohdellaan. Mihin ovat käytöstavat unohtuneet? Sikojako suomalaisista onkin tullut?

En viitsi edes kirjoittaa nimellä siitä stylististä, joka omilla käsittämättömillä kommenteillaan sai melkoiset uutisointi- ja keskustelumittasuhteet, kun napsaisi lentokoneen businessluokassa kuvan lastaan imettävästä äidistä. Mun mielestä olennaisimmat asiat liittyvät pariinkin asiaan... Ensinnäkin jokaisella ihmisellä on oikeus matkustaa miten haluaa, kaikessa rauhassa, ilman että joku ulkopuolinen tulee ja ottaa tosta noin vaan itsestä valokuvan ja julkaisee sen nettiin niin, että siitä todellakin näkee, keitä kuvassa on. Julkista tilaisuutta tai yleisötapahtumaa koskevat eri säännöt, mutta se ei tähän liity. Toisekseen, imetys on luonnollinen asia ruokkia vauvaa ja se ei katso aikaa, paikkaa eikä tilannetta, pieni vauva syö silloin kun syö. Vauvan tarpeet menevät aine edelle! Kyse ei ole mistään tissien esittelystä tai muusta huomionhakuisuudesta. Imetys tai ylipäätään vauvan ruokailu joko imettämällä tai pulloruokinnalla on muutenkin herkkä eikä mikään yksinkertainen asia. Ilman jonkun käytös- ja empatiakyvyt unohtaneen julkisuuden ihmisen asiaan puuttumistakin tällä kuvassa olleella äidillä saattoi muutenkin olla stressiä vauvan ruokailutilanteesta. Eli ehdottomasti olen sitä mieltä, että oli kaikella tavalla todella väärin julkaista kyseinen kuva.

No, kuvan ottaja ja somessa julkaisija sai melkoisen ryöpytyksen niskaansa. Sinänsä aiheesta kyllä. Mutta somessa käyty (ja mahdollisesti vieläkin käytävä) keskustelu muuttui todella asiattomaksi - alettiin mennä jo henkilökohtaisuuksiin, pois asiallisen ja fiksun keskustelun raameista. Siellä otti moni muukin julkisuuden henkilö aiheeseen kantaa, joko puolesta tai vastaan, mutta välillä todella hävyttömällä kielenkäytöllä. Hävytön keskustelu jatkui pitkään sen jälkeenkin, kun kuvan julkaisija pyysi anteeksi tekemisiään. Yhäkin aihepiirin puolesta ja vastaan, mutta myös todella voimakkaasti julkaisijaa henkilökohtaisesti solvaten ja haukkuen. Koulukiusaajameininki!

Toisena esimerkkinä voisi mainita jotkut julkiset ryhmät tai sivustot, joihin liittyneet tai joilla kirjoittavat kannattavat tiettyjä hyvin jyrkkiä aatteita tai arvoja. Näissä käydyt julkiset keskustelut ovat myös minusta ryöstäytyneet välillä niin pahasti käsistä, etten ymmärrä, miten näihin keskusteluihin eivät viranomaiset puutu paljon nykyistä voimakkaammin. Siellä solvataan, herjataan ja kiihotetaan ties millaisiin tekoihin yhteisen hyvän (ai mikä hyvä?) nimissä. Sotaa, sekasortoa ja väkivaltaako ihmiset ihan oikeasti haluavat? Siis ihan oikeasti? Onko tämä tosiaan nykypäivän Suomi?

Mikä aikuisiin, yleensä kai ihan asiallisiin ja fiksuihin ihmisiin menee sosiaalisessa mediassa? Eikö some-etikettiä vieläkään ymmärretä tai jos ymmärretäänkin, miten keskustelut ryöstäytyvät yhä useammin noin paljon käsistä? Siellä saatetaan itsensä kaikessa rauhassa hyvin kyseenalaisilla kommenteilla joko naurunalaiseksi tai pahimmillaan kommentoidaan niin loukkaavasti ja herjaavasti muita ihmisiä tai ihmisryhmiä julkisesti omalla nimellä, että siinä alkavat hiljalleen täyttyä myös rikosnimikkeiden tunnusmerkit. En voi ymmärtää, en todellakaan, enkä hyväksyä tuollaista käytöstä.

Keskustelut, avoimuus ja mielipiteenvapaus ovat aina hyviä ja tärkeitä asioita. Vain näin toimimalla asioihin voidaan saada muutosta, jos sellaista halutaan. Mutta mihin on unohtunut keskustelutaito? Entä toisen ihmisen kunnioitus tai käytöstavat? Sen sijaan meuhkataan somessa, haukutaan muita ja puretaan muihin oma paha olo.

Ovatko ihmiset omaan elämäänsä niin kyllästyneitä tai niin kiireisiä omassa muka-tärkeässä elämäntyylissään, että ei enää ehditä keskittyä siihen kaikkein tärkeimpään: omiin läheisiin, perheeseen ja omaan hyvinvointiin? Asioihin, joita lopulta kaikki syvällä sisimmässään odottavat ja kaipaavat ja joista eniten voi ammentaa positiivisuutta, läheisyyttä ja voimaa jaksaa tässäkin yhteiskunnassa ja maailmanmenossa. Jos ihmiset keskittyisivät pieniinkin hyviin asioihin omassa elämässään, tarttuisi hyvyys ja muiden ihmisten huomioiminen ehkä muuhunkin käyttäytymiseen. Unohdettaisiin turha viha, ennakkoluulot ja meuhkaaminen.

Minä keskityn tänään itseeni ja perheeseen. Nautin tästä hetkestä, siitä, että voin olla rauhassa juuri tässä ja nyt, omassa kodissani, villasukat jalassa sohvalla, kynttilät palaen ja tunnelmaa luoden. Vastikään olimme tässä sohvalla koko perhe, kaikki toistemme kainalossa elokuvaa katsoen. Ulkona tuuli ulvoo talon nurkissa ja lunta tuivertaa, mutta tänne meidän kotiimme ei kylmyys ulotu - ei sisälle taloon eikä sisimpään.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toivottavasti blogilla oli hyvä kiinteyttävä vaikutus tai se säväytti muuten jollakin tavalla! ;) Jokainen kommentti ja mielipide on arvokas, mutta en kuitenkaan julkaise asiattomia ja provosoivia kommentteja, joilla ei selkeästi ole muuta tarkoitusta kuin yrittää aiheuttaa mielipahaa joko minulle tai muille blogin lukijoille. Mietithän ensin, mitä kirjoitat. Arvostan eniten kommentteja, jotka annetaan reilusti ja avoimesti omalla nimellä ja tällaiset kommentit tulevat varmemmin julkaistuiksi.