Kuva

Kuva

keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Toimintaterapiaa ja puutunutta kinttua

Aamulla sain ihmetellä taas omaa kroppaa: yöllä johonkin aikaan heräsin siihen, etten tuntenut mun oikeaa (leikattua) jalkaa ollenkaan, siis se oli puutunut reidestä varpaisiin saakka kokonaan. Jalkaa ei pystynyt liikuttamaan, varpaatkaan eivät heiluneet. 

Olin nukkunut selälläni mutta sitä tietenkään en tiedä, missä asennossa sitä ennen - olinko ollut ihan solmussa? 


Hiukan säpsäytti, mutta oon niin tottunut käsien ja sormien jokaöiseen puutumiseen, että korjasin omaa asentoa varovasti ja herättelin jalkaa ja kyllä se tunto ja jalan "normaali" liikkuvuus siihen sitten palautui eikä mulla mitään paniikkia ollut. Nukahdin uudestaan tuon jälkeen kyllä melko äkkiä enkä sen enempää asiaa miettinyt, mutta aamulla ihmettelin herätessäni kyllä, että mikähän ihme homma tuokin oli. Hermo jossakin nivusen/alaraajan/selän kohdalla puristuksissa? Verenkierto jalkaan häiriintyi nukkuessa jostakin syystä?

Kävin kyllä eilen Peurungassa altaallakin ja rasitin itseäni "vähän" liikaa (kun oon niin fiiliksissä aina siellä vedessä, jossa liikkuminen on mulle niin äärimmäisen paljon helpompaa kuin maalla)... En päässyt kunnolla itse altaasta ylös ja uimavalvojan piti mut taluttaa suihkuun (kiitos vaan Peurungan henkilökunnalle, kun ovat sähäköitä toimimaan, jos huomaavat että joku ei pärjää!). Jalat eivät ottaneet alle vaan tutisivat ja heiluivat vaan joka suuntaan ja jäin "jumiin" rappusiin pitäen kiinni kaiteista taas ihan kaikin voimin. Joten saattoi tuo jalan puutuminen jotenkin rasituksestakin johtua. Oli mitä oli, mutta toivottavasti tuota ei uudestaan tule. Nyt on ollut päivän ajan kävellessä oikea jalkaterä ja nilkka jotenkin jähmeä, mutta muuten liikkuminen onnistuu kyllä tähän mun omaan tyyliin eikä ole mitään isompia kipujakaan ollut. Huomenna voi kyllä olla pahempi päivä kuin tänään (jostakin syystä toinen päivä altaan jälkeen on muutenkin mulle aina vaikeampi, sen verran viiveellä kipu/rasitus yleensä tulee).

Toimintaterapeutin luona kävin myös nyt toissapäivänä. Oli tosi hyvä käynti, sain monenlaista pienapuvälinettä mm. peseytymiseen ja ruuanlaittoon mukaan! Lisäksi tuet peukalon tyviniveliin ja ranteisiin, jotka tukevat sopivasti mutteivät estä kokonaan ranteen liikettä.Tuki näyttää kuvassa jäykemmältä kuin onkaan, mutta rystyset jäävät kuitenkin ihan vapaiksi normaalille toiminnalle eli ei tuo mikään kipsi todellakaan ole :D Eikä tarvitsekaan. Eikä häiritsevän näkyväkään, vaikka onhan tuollainen ihonvärinen tuki aika hmmh... säälittävän näköinen eikä siinä mitään asennetta ole... Olisi vaikka mustavalkoraidallinen, kävisi mun Marimekon Joonas-laukkuunkin ;) Tuossa peukaloa pitkin menevä tarran alla näkyvä vähän tummempi kaistale on se kohta, jossa menee kovempi tuki ja se estää ylimääräistä tyvinivelen liikettä ja samalla mulla tosi inhottavaa pauketta, lonksetta ja rutinaa, mitä ranteissa ja erityisesti oikean peukalon tyvinivelessä on.

Kokeilin mä paria muunlaistakin rannetukea, mutta toinen niistä oli aivan liian löysä ajaakseen asiaansa ja toinen puolestaan lähes juurikin kipsin kaltainen kova mötikkä. Eipä sellaisen kanssa paljon kepistä kiinni pidettäisi eikä muutenkaan käsillä paljoa arjessa tehtäisi. Joten nämä eivät olleet ollenkaan mun tarpeisiin sopivia tukia. Täytyy olla sopiva tuki muttei mikään liikkumaton mötikkä.

Muutama apuväline jäi vielä saamatta, niitä ei nyt ollut varastossa vaan ne saan jälkikäteen kun varastoja on täydennetty. Lepolastoistakin puhuttiin, ne puolestaan tehdään fysiatrian polilla, joten niitä kysäisen sitten kun seuraavan kerran fysiatrialle menen. Näiden lisäksi toinen erilaisiin työtuoleihin ja niiden säätöihin "erikoistunut" toimintaterapeutti ottaa yhteyttä vielä, niin menen testaamaan,  löytyisikö mulle sopivaa vähän korkeampaa pyörillä kulkevaa tuolia keittiöön, jossa pystyisin paremmin istumaan ja pystyisin siten tekemään keittiössäkin askareita, laittaa ruokaa ym. Katsotaan :) Uskon, että joku tuoli löytyy! Jalkojen nivelet täytyy siinä saada juuri tietyllä tavalla ja tiettyyn asentoon (yleensä polvet suoraksi ja lonkat mielellään hyvin loivaan kulmaan jos suoraksi ei ole mahdollista jalkoja saada kuten maatessa), että istuminen onnistuu jotenkin eikä mene sellaiseksi heilumiseksi ja vääntelehtimiseksi se mun oleminen. Mutta oishan sellaisella tuolilla ehdottomasti helpompaa toimia keittiössä kuin huojua seisomassa pieniä hetkiä ja sitten taas käydä lepuuttamassa sohvalla.

Huomenna soittaa työterveyslääkäri niistä
sydämen holter-tuloksista. Tuskinpa niissä mitään ihmeellistä on. Nyt ei olekaan sitten sen kummempaa tiedossa hetkeen, ensi viikolla käyn todennäköisesti lähempänä viimeistä kertaa töissä hoitamassa asioita ja sitten ei välttämättä tämän kuun aikana kauheasti tapahdukaan muuta "pakollista" - ainoastaan kivoja asioita, mm. SuomiLove-konsertti ja onpa pitkästä aikaa karaokeiltakin suunnitteilla :) Jee!


5 kommenttia:

 1. Tosi pelottavaa lukea puutumisesta. Mä olen käteeni kaksi kertaa nukkunut hermovaurion ja puutumiset säikäyttää tosi paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jooh, voin kuvitella... Mutta minkäs teet. Luulen kyllä että meidän pitäis vaihtaa myös sänky, tuo nykyinen jenkkisänky alkaa olla liian matala mulle muutenkin edes päästä sinne/sieltä ylös, ja myös liian pehmeä...

   Poista
 2. Tuossa yhdessä kuvassa näytät kovasti hoikistuneelta, paljonko olet saanut kiloja tippumaan ja millä konstilla? Itse olen lonkkaleikattu ikuinen laihduttaja ja huolissani polvistani ja niiden kipuilusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellaiset 12 kg on nyt tippunut tähän mennessä. Koitan pitää suht maltillista painonpudotustahtia yllä, että pääkin pysyy tahdissa mukana ja nämä tavat iskostuvat paremmin päivärytmiin :)

   Syön suunnilleen max 1600 kcal päivässä. Välillä vähän enemmän, vähän vähemmän. Paljon kasviksia ja proteiinia mm. lihan, kalan, kananmunan, rahkan muodossa ja ei kovin rasvaisia tuotteita. Syön kyllä myös hyviä rasvoja mm. avokadon, siementen, öljyjen muodossa. Ja herkuttelu on jäänyt niin, että hyvin harvoin tekee mieli enää mitään kovin makeaa ja sokerista. Ne iltaherkut olivatkin mun suurin ongelma, ei niinkään muu ruokavalio... Ja ruokarytmi myös on hyvä pitää säännöllisenä.

   Poista
 3. Hienoa, hoikistuminen pukee sinua ��

  VastaaPoista

Toivottavasti blogilla oli hyvä kiinteyttävä vaikutus tai se säväytti muuten jollakin tavalla! ;) Jokainen kommentti ja mielipide on arvokas, mutta en kuitenkaan julkaise asiattomia ja provosoivia kommentteja, joilla ei selkeästi ole muuta tarkoitusta kuin yrittää aiheuttaa mielipahaa joko minulle tai muille blogin lukijoille. Mietithän ensin, mitä kirjoitat. Arvostan eniten kommentteja, jotka annetaan reilusti ja avoimesti omalla nimellä ja tällaiset kommentit tulevat varmemmin julkaistuiksi.