Kuva

Kuva

sunnuntai 8. joulukuuta 2013

Viikonlopun rentoutumista ja itseopiskelua

Itsenäisyyspäiväviikonloppu on sujunut mukavasti rentoutuen. Kyläilemässä olivat ensin pojan kummitäti perheineen ja eilen puolestaan veimme lapset yökylään mummilaan ja vietimme miehen kanssa koti-illan ihan kaikessa rauhassa. Ensin ajattelimme, että lähdemme viettämään "etukäteishääpäivää" kaupungille. Ystäväni myös houkuttelivat meitä pariinkin eri paikkaan sekä konserttiin, jossa istumapaikkoja ei ilmeisesti olisi ollut ollenkaan. En kuitenkaan viime päivinä oikein ole ollut siinä kunnossa, että jaksaisin tai pystyisin seisomaan koko iltaa, joten totesimme, että tekee ihan hyvää viettää iltaa ihan vaan kotosalla. Ratkaisu oli varmasti oikea tällä kerralla.

Kuten kirjoitin aiemminkin, olen viime viikkoina tutkaillut jos jonkinlaista niveliin ja lonkan sairauksiin ja leikkauksiin liittyvää tutkimusmateriaalia, lääketieteellisiä artikkeleja, hoitosuosituksia jne. Olenkin varsinainen itseoppinut nivelten hoidon asiantuntija! :D Eilen löysin brittiläisiltä sivuilta mainion kirjoituksen lonkan dysplasiaan liittyen ja teksti tuntui melkein täsmälleen siltä, millainen oma tilanteenikin on! Suomalaista vastaavaa artikkelia en ole ainakaan vielä löytänyt, mutta joka tapauksessa, tuntui tosi hyvältä lukea tuo teksti ja huomata, ettei tapaukseni olekaan välttämättä niin ihmeellinen ja erikoinen kuin mitä moni on antanut ymmärtää. Tai ainakin vastaavia tapauksia todellakin löytyy, nuorilla naisilla erityisesti, ja voin jatkossa tilanteen ihmettelijöille kertoa, että luepa tuolta, tämän blogini lisäksi... :)

Jos jotakuta kiinnostaa lukea ko. artikkeli, se löytyy täältä:
http://www.boneandjoint.org.uk/content/acetabular-dysplasia-adults

Ja tässä löytämäni kuva lonkista, joista tuo B kuvaa käsittääkseni yleisintä dysplasiatyyppiä.Oma lonkkani lienee alun perin vauvana ollut tuon tyyppinen ja siitä sitten on homma lähtenyt pahenemaan ja reisiluun nuppi on päässyt hankaamaan lonkkamaljan reunaa ja noussut ylöspäin.

Tässä vielä otteita em. brittiläisen sivuston tekstistä, jotka erityisesti tuntuivat hyvin tutuilta ja ovat kuin minun tilanteestani...

"Interest in acetabular dysplasia in adults has increased as its surgical treatment has advanced and as the understanding of young adult hip disorders has grown. It is an important cause of hip pain, often affecting young women at a time when they must be active for employment, parenthood and sports and leisure activities."

"Patients describe a sharp, activity-related groin pain, which increasingly affects their lifestyle. Initially, it may only affect running and sporting activities but, as symptoms progress, travel, employment, childcare and even sedentary activities may be affected. The onset of pain may be insidious. Alternatively, it may start acutely after a period of increased activity, such as race-training or following an active holiday." (Tähän huomio! Oma tilanteenikin paheni juuri aktiiviloman aikana :D)

"Symptoms may be exacerbated by rising from a seated position, climbing in or out of a car, going down stairs, or sudden rotational movements."

"Instability, weakness, the feeling of a ‘dead leg’, and trochanteric symptoms because of abductor dysfunction may be additional features of the dysplastic hip. Patients may also describe clicking at the front of the hip, commonly originating from the psoas tendon."

"Corrective surgery should be offered when it is apparent to both the patient and the surgeon that symptoms are progressive and are not going to improve with conservative treatment. This requires careful judgement, and patients should be referred early. 

"Total hip replacement remains the most appropriate treatment for the painful, arthritic, dysplastic hip."

Ortopedihan sanoi jo lokakuussa, että mulle olisi nuorempana voitu tehdä lonkkamaljan osteotomia, jossa lonkkamalja olisi irrotettu lantiosta ja käännetty parempaan asentoon. Tuo operaatio olisi voinut siirtää oireiden pahentumista tulevaisuuteen, mutta tekonivelleikkaus kuulemma on siltikin monella edessä jossakin vaiheessa. Olisihan tuo osteotomialeikkauskin ollut varsin suuri operaatio ja toipumisaika siitäkin olisi ollut pitkä... Nyt ei osteotomiaa voida enää harkita, käsittääkseni siksi, että nivelen kunto on mulla niin huono. Myöskään lonkan tähystämisellä ei ilmeisesti saada mulle toimivaa niveltä aikaiseksi, vaan se saattaisi tästäkin pahentaa vielä tilannetta. Ei kiitos yhtään pahenemista enää!

Jossittelu on kuitenkin turhaa eikä historiaa voi muuttaa :) Joten kuullaan sitten polikäynnillä, miten homma etenee ja mitä mulle suositellaankaan.

2 kommenttia:

  1. Tilanne on sikäli vähän koominen, että väkisinkin tulee mieleen olisiko lonkkasi kestänyt kovinkin kauan pidempään, jos et olisi ruvennut urheilemaan. T. Hanna L

    VastaaPoista
  2. Niinpä :) Mutta toisaalta sitten liikkumattomuudellakin olisi voinut olla se seuraus, että tilanne olisi hissukseen pahentunut vielä tästäkin ja ilmaantunut vieläkin kovemmilla kivuilla muutaman vuoden päästä... Mutta näillä mennään :)

    VastaaPoista

Toivottavasti blogilla oli hyvä kiinteyttävä vaikutus tai se säväytti muuten jollakin tavalla! ;) Jokainen kommentti ja mielipide on arvokas, mutta en kuitenkaan julkaise asiattomia ja provosoivia kommentteja, joilla ei selkeästi ole muuta tarkoitusta kuin yrittää aiheuttaa mielipahaa joko minulle tai muille blogin lukijoille. Mietithän ensin, mitä kirjoitat. Arvostan eniten kommentteja, jotka annetaan reilusti ja avoimesti omalla nimellä ja tällaiset kommentit tulevat varmemmin julkaistuiksi.