Kuva

Kuva

tiistai 3. joulukuuta 2013

Sairausloman etiikkaa ja moralistien saivartelua

Olen pyrkinyt nyt jo kymmenettä viikkoa sairauslomalla ollessani tekemään kaikkea sellaista, mikä pitää fiilikset ja olotilan mahdollisimman positiivisena ja kivut siedettävinä. Ennen kaikkea, olen pitänyt huolta siitä, että en jää kotiin neljän seinän sisälle märehtimään asioita, vaan tavannut ihmisiä eri tilaisuuksissa silloin kun olen jaksanut ja pystynyt. Ja kyllä, olen myös välillä ollut juhlimassakin, konserteissa jne.

Jotkut ihmiset eivät tätä sairausloman "sosiaalista elämää" kuitenkaan syystä tai toisesta ymmärrä. Muutamakin henkilö on kommentoinut, miksi en esimerkiksi tekisi etätyötä tai että on erittäin epäilyttävää, jos näyttäydyn baarissa sairauslomalla ollessa. Myönnän, syyllistyin näistä kommenteista aluksi. En tätä ennen ollut edes miettinyt, ettenkö voisi piristää itseäni käymällä ihmisten ilmoilla nyt kun olen siihen sentään pystynyt välillä. Ei tuo ihmisten ilmoilla, baarissakaan, käyminen tarkoita sitä, ettenkö pitäisi huolta siitä, etten pahenna omaa tilannettani. Kyllä tuo liikkumiseni on ihan tarpeeksi hankalaa välillä nytkin, joten pakkohan sitä on pitää huolta, ettei tuolla lisää kompuroi! Haloo! En todellakaan huvikseni mitään lonkkavaivoja itselleni ole halunnut ja aiheuttanut enkä myöskään niitä halua pahentaa!

Eilen kirjoitin Facebookissakin samasta aiheesta herätelläkseni keskustelua sairaslomalla olemisen moraalisista ja eettisistä kysymyksistä. Jonkin verran keskustelua aiheesta tulikin, ja pääosin ihmiset tuntuvat ajattelevan kuten minäkin. Siis on täysin sairausloman syystä riippuvaista, mitä voi/saa/kannattaa tehdä kun ei töitä kuitenkaan. Minua kannustettiin pitämään itseni liikkeellä sen verran mitä pystyn ja mieleni samalla positiivisena ja virkeänä. 

Kotiin ei minusta tarvitse jämähtää, vaikka en työkykyinen olekaan. En pode flunssaa tai mahatautia :D Samaa mieltä olivat myös fysioterapeutti sekä samainen työterveyslääkäri, joka viime viikonloppua minut karaokea laulamassa näki. (Hän muuten oli myös puolestani tosi iloinen Juha Tapion terkuista kyynärsauvassa :D)

Mitä mieltä sinä olet sairauslomalla "ulkoilusta" ja muusta tekemisestä? Jätähän kommenttisi!

-Hst

2 kommenttia:

  1. Mie olen ollut sairauslomalla vaivasta, johon lääkäri suositteli liikuntaa sen verran kuin vain pystyn, siis hoitokeinona... Arvaat varmaan miten tämä on helppo tulkita niin, että "koska se pystyy liikkumaan, se ei ole sairas".

    VastaaPoista
  2. No joo, voin kuvitella! Mutta on se niin kummaa, miten ihmiset eivät ymmärrä erilaisten sairauksien kirjoa ja sitä, että kaikki ei näy päällepäin...

    VastaaPoista

Toivottavasti blogilla oli hyvä kiinteyttävä vaikutus tai se säväytti muuten jollakin tavalla! ;) Jokainen kommentti ja mielipide on arvokas, mutta en kuitenkaan julkaise asiattomia ja provosoivia kommentteja, joilla ei selkeästi ole muuta tarkoitusta kuin yrittää aiheuttaa mielipahaa joko minulle tai muille blogin lukijoille. Mietithän ensin, mitä kirjoitat. Arvostan eniten kommentteja, jotka annetaan reilusti ja avoimesti omalla nimellä ja tällaiset kommentit tulevat varmemmin julkaistuiksi.