Kuva

Kuva

tiistai 3. helmikuuta 2015

Jos jonkinlaista lausuntoa ja tilannekuvausta - taas kerran

Tänään mulle tuli jo Peurungasta ekan kuntoutusjakson palautepaperit. Samat paperit menivät myös ortopedille sekä työterveyslääkärille. On 10 sivua tekstiä, joka sisältää mm. kuntoutuslääkärin, fysioterapeutin, toimintaterapeutin, sosiaalityöntekijän ja psykologin lausunnot kuntoutusjakson ajalta. 

Hyvin on kuvattu mun tilannetta, fyysisiä rajoitteita, arkielämän haasteita ym. kyllä tuossa kaikessa. Siis todella tarkasti ja kattavasti. Tuossa kun illan mittaan oon lukenut tekstiä pariinkin kertaan, alan vasta ymmärtää, mikä tämä mun tilanne kokonaisuudessaan onkaan. Ensin tuntui tosi hämmentävältä saada näin kattava kuvaus mun tilanteesta - tämä on vieläkin tarkemmin selostettu mitä Aslak-kuntoutuksen aikaiset lausunnot. (Toki tilanne on muutenkin nyt vaikeampi mitä silloin...) Karuakin tekstiä, mustaa valkoisella. 

Toisaalta oon todella tyytyväinen siitä, että nyt on kuvattu kaikki oireet ja liikuntavammat ym. sekä kerrottu muutenkin mun tilanne noin hyvin, kattavasti, yhdessä paperinipussa. On otettu kokonaisvaltainen lähestymistapa kaikkeen, se on tosi tärkeää, ettei hoideta vain pelkkää yhtä lonkkaa ja sen ongelmia, kun on paljon muutakin nivel- ja tukirangan ongelmia kropassa, jotka täytyy myös huomioida tuon lonkan oireiden lisäksi. En enää yhtään ihmettele sitä, miksi mun ortopedikin sanoi, että odottaa kuntoutuspalautetta mielenkiinnolla... Olihan tuossa jos jonkinlaista asiaa.

En tähän kirjoittele mitään tarkkaa selostusta noista lausunnoista, mutta yleisesti totean, että siinä oli kerrottu monipuolisesti tämän hetken terveydentila, oireet, liikkumis- ym. vaikeudet, arjen haasteet, henkinen jaksaminen sekä tietysti se, mitä tavoitteita mulla kuntoutuksen suhteen on. Lisäksi oli kattava kuvaus fysioterapeutin arviosta sekä siitä, mitä ja miten on harjoiteltu ja liikuttu kuntoutusjakson aikana, mitä pystyn fyysisesti tekemään ja mitä en, miten jalat toimivat/eivät toimi, tapahtuiko edistystä ym.

Sain myös lonkkadysplasian lisäksi parikin uutta diagnoosia alaselästä sekä vasemmasta polvesta. Polvien osalta tosin tilanne tarkentunee myöhemmin tässä kuussa, kun niistä saadaan myös röntgenkuvat ja ortopedi myös tutkii polvet. Nyt vasta epäillään... Papereissa mainitaan myös, että mulla on "laajalti yliliikkuvat nivelet" ja näitäkin yliliikkuvuuksia on kuvattu tarkkaan. 

Jippiaijee, on se vaan melkoinen ongelmavyyhti tämä mun tomumaja :) Toisaalta on tietysti hyvä, että nyt vihdoinkin kaikki jo pidempään mun elämän aikana olleet oireet saadaan "yksiin kansiin" ja tutkittua. Pelkästään monien eri nivelten lukkiutumiset, osittaiset pois paikaltaan menemiset ym. selittyvät pikkuhiljaa... Kuten moni muukin juttu. Tavallaan hyvä, että lonkkaongelmien kautta ja hitaan leikkauksesta toipumisen myötä tämä koko vyyhti alkaa tietyllä tavalla purkautua ja selvitä. Ei kukaan tietysti toivo, että liikuntakyky heikkenee ja oma kroppa pettää näin kuin mulla, mutta vihdoin mä alan pala palalta ymmärtää, miksi nämä kaikki asiat ovat tapahtuneet. 

Nyt vaan vaaditaan pitkäjänteisyyttä, monia asiantuntijoita ja hoitavia henkilöitä ympärille kuten tähänkin mennessä. Aika hyvä yhteistyö onkin nyt ollut tässä sekä työterveyslääkärillä, ortopedilla, omalla fysioterapeutilla kuin myös kuntoutushenkilökunnallakin. "Moniammatillinen ote" on se, jota tarvitaan, ja mun kokonaistilanteen ymmärrystä. Epävarma tulevaisuus, epävarmuus toimintakyvystä ym. on se asia, joka mua eniten tällä hetkellä mietityttää, mutta muuten mun tunnelmat ovat ihan hyvät just nyt. Olen ollut aivan rikki ja puhki fyysisesti kuntoutuksen ja konserttireissun jälkeen, mutta henkisesti musta tuntuu tällä hetkellä paremmalta kuin pitkään aikaan. Mä luotan mua hoitaviin tahoihin, tiedän olevani hyvissä käsissä. Uskon siihen, että asiat järjestyvät kuitenkin aina, tavalla tai toisella, ja nykykunnossakin pystyn löytämään myös ne hyvät asiat sekä kiitollisuuden aiheet tästä elämästä. Kaikki on vaan omasta suhtautumisesta ja asennoitumisesta kiinni. Ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin.

"Kun oot rauhaton, pelko vallan saa
Kun yön sä mietit taas, mikä odottaa
Niin luokses käyn, taas kun aika on
Kun tuskaa vain on tie
Silloin näin yli synkän virran sillan rakennan
Sulle vain yli synkän virran sillan rakennan..."

2 kommenttia:

 1. Hienoa, että sinulla on luottamus hoitotahoosi, se on tärkeä seikka näinä aikoina, kun useissa paikoissa on vain keikkalääkäreitä ja hoitosuhteet vaihtuvat. Itse pidän kiinni siitä, että pääsisin samalle lääkärille, joka tietää ja on perehtynyt tilanteeseeni.
  Hyvää kevättalven jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia ja mukavaa kevättä sinne myöskin!

   Joo, on tärkeää, että olisi samat hoitavat henkilöt kuvioissa mukana, niin ei tarvitse aina alusta loppuun saakka selostaa omaa tarinaa... Helpottaa tietysti myös vastapuolta, kun tietää ja tuntee asiakkaansa tilanteen.

   Poista

Toivottavasti blogilla oli hyvä kiinteyttävä vaikutus tai se säväytti muuten jollakin tavalla! ;) Jokainen kommentti ja mielipide on arvokas, mutta en kuitenkaan julkaise asiattomia ja provosoivia kommentteja, joilla ei selkeästi ole muuta tarkoitusta kuin yrittää aiheuttaa mielipahaa joko minulle tai muille blogin lukijoille. Mietithän ensin, mitä kirjoitat. Arvostan eniten kommentteja, jotka annetaan reilusti ja avoimesti omalla nimellä ja tällaiset kommentit tulevat varmemmin julkaistuiksi.