Kuva

Kuva

torstai 25. kesäkuuta 2020

Kotia kohti


Varmaankin on hyvä kirjoitella pitkästä aikaa kuulumisia näin viimeisenä sairaalailtana ennen kotiutusta 😊 Olkapään luudutusleikkaus tosiaan tehtiin 8.6. ja se onnistui hyvin. Alkutoipuminen ortopedisella osastolla oli tosi kivulias ja rankka, ja oli taas työn ja tuskan takana, että siitä pääsin pikkuhiljaa jaloilleni ja ylipäätään edes ylös sängystä ilman jäätävää kipua ja pahoinvointia. Oli tosi tarkkaa taas, että ortoosille saatiin hyvä asento ja sitä kautta tuki kädelle. 


Siirryin siitä sitten viikon päästä kuntoutusosastolle jatkohoitoon ja kuntoutumaan. Koko ajan kiputilanne ja vointi on pikkuhiljaa parantunut. Jos viikkotasolla vertaa nykytilannetta viikonkin takaiseen tai siihen alkuvaiheeseen, on iiiiiihan täysin eri tilanne jo. Kävelyn ja tasapainon kanssa mulla on vielä vähän haastetta mutta kotiin on kuitenkin hinku ja kun mulla on apuja hyvin saatavilla, onnistuu hyvin huomenna jo kotiutua.

Eniten mulla on nyt uutta avuntarvetta kaikenlaisissa pukemisissa, tietyissä pesuissa, vessassa myös, ja ortoosin pois ottamisessa ja päälle laittamisessa. Siihen sitten jo aiemmat avuntarpeet päälle. Ihmeesti sitä vaan on näihinkin asioihin sopeutunut, tää on nyt tällainen elämänvaihe.

Nyt on tiukka jatkosuunnitelma - esim. allasterapiaan ei ole asiaa ennen kuin ortopedi toivottavasti 3 kk kontrollissa ja rtg-kuvien ottamisen jälkeen toteaa luutumisen edenneen. Fysioterapiaa voi olla mutta liikkeitä ei juuri tehtäväksi vielä olkapään osalta ole, tiettyjä isometrisia harjoituksia kyllä. Kivunhallintaa eri keinoin kyllä tarvitaan myös fysioterapiassa. Heinäkuun loppupuolella on keskussairaalan fyssarille kontrolli ja sitten se ortopedin kontrolli rtg-kuvineen on joskus syyskuun alussa, toivottavasti päävastuulliselle leikanneelle lääkärille.

Nyt täällä kuntoutusosastolla on päivitetty myös kuntoutussuunnitelma ja haen taas vuodeksi eteenpäin Kelasta fysio- ja allasterapiaa sekä laitoskuntoutusta. Saa nähdä, mitä tällä kertaa tuumaa Kela. Noin muuten sitten on liikunta- ja toimintakykyä ilmeisesti aika tarkkaan kuvattu papereissa ja niiden perusteella voisi tiettyjä asioita selvittää ja hakea kunnan kautta ym. Mutta asia kerrallaan...

Kaiken kaikkiaan on kuitenkin nyt varsin kiitollinen olo siitä, että operaatio on ohi, kaikki on mennyt nyt sujuvasti keskussairaalalla ja pääsee toipumaan. Vaikka muissa nivelissä ongelmia on yhä ja vaikka olkapäissä pysyvä liikerajoitus onkin, sentään olkapäiden subluksaatiot ja luksaatiot ovat nyt muisto vain. Se on iso, iso asia jo sekin. Toivotaan vaan, että luutuminen menee kerrasta hyvin. Ja ihana on päästä perheen luokse kotiin ❤️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toivottavasti blogilla oli hyvä kiinteyttävä vaikutus tai se säväytti muuten jollakin tavalla! ;) Jokainen kommentti ja mielipide on arvokas, mutta en kuitenkaan julkaise asiattomia ja provosoivia kommentteja, joilla ei selkeästi ole muuta tarkoitusta kuin yrittää aiheuttaa mielipahaa joko minulle tai muille blogin lukijoille. Mietithän ensin, mitä kirjoitat. Arvostan eniten kommentteja, jotka annetaan reilusti ja avoimesti omalla nimellä ja tällaiset kommentit tulevat varmemmin julkaistuiksi.