Kuva

Kuva

torstai 10. lokakuuta 2019

Tuplaolkapäätönkö?

Edellisen tekstin jälkeen on tullut raapusteltua kuulumisia pelkästään muualle someen kuten Instan ja Facebookin puolelle. Nyt täytyy korjata tämäkin asia ja kirjoittaa tännekin, mutta edellisen tekstin jälkeen olleeseen olkapääortopedin polikäyntiin liittyvän tekstin voi lukea täältä:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2309681782616322&id=1726844064233433

Tuo polikäynti oli hyvä ja siinä saatiin oikean olkapään asioita taas askel eteenpäin. Luvassa on nyt seuraavaksi TT-artrografia eli varjoaineen kanssa tehtävä tietokonetomografiakuvaus, jolla halutaan selvittää olkapään luu- ja pehmytkudosrakenteiden kuntoa. Tämän jälkeen on sitten taas uusi polikäynti, jossa pohditaan lisää tilannetta.

Mikään olkapään hoitovaihtoehto, olipa se sitten leikkaamatta jättäminen, tilanteen seuranta tai leikkaus - mitä todennäköisemmin luudutus - ei ole helppo. Ei mulle kuten ei ole ortopedillekaan. Tässä välillä nyt sitten ehtii pohtia taas asioita eri kantilta ja niitä kantteja on todellakin monta... Paljon on asioita huomioitavana, tehtiinpä jotakin tai ei. Suurimpana asiana ovat nyt tietysti mun arjen liikunta- ja toimintakyky sekä kipu, mikä on olkapään kanssa nyt ollut sietämätöntä.

Olkapää lonksahtelee pois paikoiltaan koko ajan, jää välillä jumiin, välillä on "jossakin" niin väärässä asennossa, etten tiedä edes missä se seilaa... Välillä puutuu koko käsi sormista olkapäähän saakka aivan tunnottomaksi (erityisesti yöllä), käsi tärisee (nämä johtuvat siitä, että olkapää painaa väärässä asennossa/pois paikoiltaan ollessaan hermoja) jne jne. Ja se kipu on ihan järkkyä välillä, nyt on mennyt enemmän taas vahvempia kipulääkkeitäkin, mutta eivät nekään aina auta. Sietämätön tilanne, kun ei tuolle mahda yhtään mitään... Koitan pitää lihakset niin jämyinä ja hyvässä voimassa kuin mahdollista mutta ei sekään auta nyt tähän. Niinpä ollaan taas tässä pisteessä, että pohditaan operaatiota.

Tänään olin mun luottofyssarini juttusilla taas pitkästä aikaa (hänelle on vähemmän aikoja saatavilla) ja käytiin kuulumiset Ortonista eteenpäin läpi. Pohdittiin paljon juuri sitä Ortonissakin painotettua arjen toimintakykyä ja sitä, miten sitä arjen toimimista, liikkumista ja ergonomiaa saadaan vahvistettua tai pidettyä mahdollisimman hyvänä ottaen huomioon kokonaisuus ja se, että vähän koko kroppa tulisi huomioitua. Eniten kuitenkin harjoitteiden tekeminen keskittyy jatkossakin altaaseen, kun siellä on kuitenkin mahdollisuus mulla kuormittaa parhaiten lähes koko kroppaa. (Paitsi nuo ongelmallisimmat nivelet eivät aina kestä harjoitteita...)

Fyssari aikoi koostaa mun lokakuun lopussa olevaa keskussairaalan  kuntoutusosaston seurantajaksoa ajatellen oleellisimmat asiat nykytilanteesta ja siitä, että keskityttäisiin tuolla seurantajaksolla nyt erityisesti mun kokonaistoimintakyvyn seurantaan eikä niinkään nyt "väänneltäisi" niveliä, ainakaan näitä pahiten oireilevia, sillä nuo on nyt niin väännelty ja ovat niin hankalat, ettei huonompaan kuntoon mulla ole todellakaan tarvetta mennä! Nyt varsinkin, kun kävely edes jotenkin on taas onnistunut pienissä pätkissä esim. kotona...

Kysyipä fyssari lopuksi siinä istumasta ylösnousutestauksia tehdessäni haastavan kysymyksenkin. "Jos sun pitäisi päättää nyt, kumpi nivel leikattaisiin ensin - polvi vaiko olkapää, niin kumpi se olisi?"

Sanoin ensimmäisenä, että en oikein tiedä. Että toisaalta olkapää on nyt ehdottomasti ollut kipeämpi ja arkea rajoittavampi nyt juuri mutta sitten taas polven leikkauksella ehkä lopulta liikkuminen paranisi... Mutta sitten taas olkapää ei tulisi kestämään mitään liikkumisen apuvälineitä ja rasittuisi siirtymisissä entisestään.

Fyssari totesi, että hän kyllä päätyisi olkapäähän ensin. Hän perusteli tätä mm. vasemman olkapään melko hyvällä ja lähes kivuttomalla tilanteella nyt ja juu, toki liikerajoituksia tulisi lisää ja toipuminen mulla ottaisi taas pitkään ym. ym. huomioinnit, mutta jos kaikki menisi hyvin, olisi olkapää sitten lopulta hyvä. Tämän jälkeen pystyisi yläkroppaa treenaamaan paremmin ja lopulta olisi tilanne muutenkin taas parempi esim. sitten sitä ajatellen, jos polven leikkaus jollakin aikavälillä kuitenkin todennäköisesti tulee.

On jännä kyllä, että kun asioita pohtii näin jonkun asioista tietävän ammattilaisen kanssa ääneen, saa ajatukset paljon paremmin taas jäsenneltyä. Fyssarilla oli moneen asiaan hyviä näkökulmia. Nyt vaan sitten jää nähtäväksi, mitä kuntoutusosastolla kokonaisuudesta tuumataan ja miten tuo olkapääasia lopulta etenee. Marraskuun puolella ollaan viisaampia... Mutta sitä ennen ehtii tapahtua vaikka mitä, kaikkea ihanaakin: mm. huomenna koiranpentujen näkeminen ❤️


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toivottavasti blogilla oli hyvä kiinteyttävä vaikutus tai se säväytti muuten jollakin tavalla! ;) Jokainen kommentti ja mielipide on arvokas, mutta en kuitenkaan julkaise asiattomia ja provosoivia kommentteja, joilla ei selkeästi ole muuta tarkoitusta kuin yrittää aiheuttaa mielipahaa joko minulle tai muille blogin lukijoille. Mietithän ensin, mitä kirjoitat. Arvostan eniten kommentteja, jotka annetaan reilusti ja avoimesti omalla nimellä ja tällaiset kommentit tulevat varmemmin julkaistuiksi.