Kuva

Kuva

sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Palava pää



Ajatuksia pyörii päässä paljon. Alitajunta tuottaa mieleen jos jonkinlaisia asioita, jotka aina silloin tällöin pulpahtavat pintaan ja aidosti enemmänkin käsiteltäväksi. Jännittää ja pelottaa mutta toisaalta on myös toiveikas ja luottavainen olo, tunne siitä, että mua autetaan.

Tällaiselta on tuntunut viime aikoina arjen tekemisten, mun ja meidän perheen tavanomaisen elämän, ohella. On kaikesta huolimatta ollut kuitenkin sen verran tyhjä tai oikeastaan ennemminkin "levällään oleva" fiilis tekstillisesti ilmaisten, etten oo päivittänyt blogiakaan taas hetkeen. Mun kirjoituksilla on aina yleensä joku pointti ja punainen lanka, ja jos sellaista ei selkeästi ole, en oo viitsinyt sen enempää kirjoitellakaan. Muissa somekanavissa kuten Instassa oon ollut aktiivisempi kertoen vähän lyhempiä ripauksia asioista ja oon höpötellyt myös Insta-tarinoihin välillä ajatuksiani.

Se mitä mä aika paljon oon ajatuksissani käsitellyt nyt viime aikoina, on ollut osittain viime vuoden asioita mutta samalla peilaten myös tulevaa huhtikuun ekaa viikkoa kuntoutusosastolla, eri tutkimuksissa ja vastaanotoilla ja hoitoneuvottelussa ym. Mitä lähemmäs sitä viikkoa tullaan, sen enemmän jotenkin asiat pohdituttavat. Oon nähnyt myös mm. unia tuohon viikkoon liittyen silloin, kun oon saanut nukuttuakin jotenkin (näiden mun nivelten kanssa nukkuminen on ollut viime aikoina iso ongelma) ja toisaalta myös välillä keskellä yötä hereillä ollessani oon alkanut miettiä vaikkapa yhtäkkiä sellaista "palopuhetta" hoitoneuvotteluun, jos siinä näyttäisikin siltä, että aiheet rönsyilisivät tai keskittyisivätkin johonkin turhanpäiväiseen tai jos mua alettaisiinkin syyllistää jostakin sellaisesta, mistä ei ole mitään syytä mua syyllistää. Tai jos kaikkien läsnäolijoiden arvokas aika kuluisikin epäolennaisuuksista jauhamiseen.

Mitä sitten tällainen syyllistäminen tai epäolennaisuudet voisivatkaan olla... No, jos jämähdettäisiin jauhamaan vaikkapa sellaisesta, ettei mulla muka olisi tarpeeksi kuntoutusmotivaatiota (mikä ei todellakaan pidä paikkaansa, sillä kuntoutettu todellakin on sen verran mitä suinkin tässä kunnossa pystyy) tai vaikkapa mulle iän kaiken, jo vauvasta saakka (no mun äidille on silloin paasattu vauvastaan, siis minusta!) paasatusta asiasta, painonhallinnasta... Molemmat ovat tietysti oleellisia asioita mun tilanteessa, siis sekä kuntoutus että myös painonhallinta, mutta ne ovat vain yksi osa kokonaisuutta. 

Painonhallinnasta vielä... Se ei hyödytä mun mielestä ainakaan, että asioista, joista potilas itsekin on hyvin tietoinen, muistetaan paasata ja jauhaa joka ikinen kerta. Puhun jauhamisesta, koska siltä asia välillä tuntuu, jos se otetaan jatkuvasti puheeksi syyllistävään sävyyn tai sellaiseen tyyliin kuin puhuisi pikkulapselle, ihan kuin ihminen ei itse muka ymmärtäisi, mistä on kyse. Asia on kyllä muutoinkin koko ajan mulla tiedossa, ei se jotenkin mystisesti yhtäkkiä aina unohdu tai jotenkin häviä multa mielestä :) Hyvä ruoka, herkut ja ruokarytmit samalla ovat oikeastaan mun ainut "ongelma", jolle mun oletetaan itsekin pystyvän tekemään jotakin vielä enemmän... Ja kun asiasta on kuullut koko elämänsä, se on aina mulla takaraivossa muutenkin. Tottakai nyt tässäkin terveystilanteessa sille pyritään tekemään aina se, mitä voimavaroista vaan riittää tehtäväksi. Mutta jauhaminen ja paasaaminen ei ole hyvä keino, asiallinen ja rento puhuminen hyvässä ilmapiirissä on sitten taas ihan eri juttu.

On myös pohdituttanut jälleen se, ettei TAAS kerran jämähdetä pohtimaan jotakin polvitukea mulle vasempaan polveen, koska ne polvituet... . . . Aaaaaaargh, niistä nousee melkein jo verenpaine, sillä ne on vuosien aikana jo niin testattu ja nähty, kuten oon kirjoittanutkin usein! Kun tuo polvi on hankalana ja koko nivelkin menee sijoiltaan levossakin ollessa, niin ei siinä mitkään tuet auta. Siinä jos on joku polvituki vielä päällä häiritsemässä sitä nivelen paikoilleen laittamista ja se tuki vääntää polvea eri suuntaan kuin mihin suuntaan sijoiltaanmeno on tapahtunut, on tosi kiire saada se polvituki siitä häiritsemästä pois, että saa polvea edes vähän paremmin paikoilleen. Näitä polven asioita on muutenkin vatvottu, jahkattu, mietitty, suunniteltu, hoidettu ja unohdettukin välillä ihan räikeästi hoitaa jo monta vuotta. (Ei ehkä siis ihme, että alkaa olla turhautuminen maksimoitua...)

Sitä en tiedä, mistä oon saanut päähäni, että tällaisista asioista olisi ylipäätään kenelläkään aikaa jäädä sitä arvokasta neuvotteluaikaa tuhlaamaan, kun paljon muutakin pohdittavaa riittää ja mukaan on muutenkin tulossa niin paljon henkilöitä, joilla ei ole kyllä aikaa tuhlata sellaisista asioista puhumiseen, jotka jokainen tietää ja ymmärtää. Ehkä se tulee joistakin tietyistä menneisyyden lääkärikokemuksista ennen EDS-diagnoosin löytymistä (ja pari kertaa sen jälkeenkin). Kohtelu oli tuolloin pariin otteeseen niin pöyristyttävää, että sitä ei edes käsittäisi, jos ei itse olisi sitä kokenut. Onneksi olen kuitenkin ihminen, joka saa tarvittaessa myös suunsa auki.

Olen oikeudenmukaisen kohtelun ja inhimillisen, empaattisen sekä hyväksyvän ihmisten kohtaamisen peräänkuuluttaja. Jos näin ei tapahdu vaan kohtelu on räikeästi huonoa, otan muillakin tavoin kuin vain siinä tilanteessa asioita napakasti esille. Olen mm. ajan mittaan tehnyt muutaman muistutuksen tai muuten antanut tietyistä asioista palautetta täysin oikeutetusti ja perustellen asiani hyvin.

Eniten mun oirekuvan ja nivelten tilanteen ihan levossakin määrittävät herrat Ehlers ja Danlos, jotka jopa hyvistä(kin) lihaksista huolimatta muuttavat luustoa, niveliä ja niitä ympäröiviä kudoksia ensin venyväksi purkaksi ja sen jälkeen repeytyväksi, kovettuvaksi ja vaurioituneeksi purkaksi, joka ei palaudu enää venymisen ja vaurioitumisen jälkeen ennalleen. Nivelet ovat sitten sekä äärimmäisen epävakaat että käyvät osittain tai kokonaan sijoiltaan ja jääden myös välillä kivuliaasti lukkoon tai tiettyyn asentoon, joka on pyrittävä palauttamaan paikoilleen tai "avattava" kivuliaan pamahduksen, kumahduksen tai rusahduksen kera. Tietyissä nivelissä on myös tulehduksia. Hermovaurioitakin on olemassa.

Tämä kaikki aiheuttaa mulle niin erityyppisiä kovia kipuja kuin tekee muutenkin kaikesta arjen tekemisestä, toimimisesta ja liikkumisesta tosi haasteellista ja vaikeaa. Ei siinä paljon kehon painosta tai kuntoutuksesta lopulta enää kyse ole, kun vaikka sängyssä selällään maatessakin yrittää kehon rentoutuessa milloin mikäkin nivel - useimmiten vasen polvi, vasen lonkka tai oikea olkapää - lähteä sijoiltaan ja usein lähteekin, osittain tai kokonaan. Tai jos sama tilanne käy sohvalla puoli-istuvassa asennossa... Tai yskäistessä yhtäkkiä. Joku äkkinäinen pieni liike voi aiheuttaa katastrofin... tai kuten tänään: yhtäkkiä vaan luksoitui illalla oikean pohjeluun yläosa, enkä voinut sille mitään.

Kun tähän vielä lisätään kaikki ne tekemiset, mitä ihminen arjessaan tekee liikkumisesta käsillä tekemiseen, voi kuvitella ehkä, millaista arki on näiden nivelten kanssa temppuillessa. Se on jokapäiväistä arjen sankaruutta, selviytymistä, kehon kuulostelua ja varomista mutta silti myös parhaan kykynsä mukaan elämistä, koska tällaista monen vaikeaa nivelpainotteista oirekuvaa sairastavan EDS-potilaan arki on. Meillä on vain tämä hetki ja tämä elämä, joten sitä täytyy todellakin kyetä myös elämään, vaikka tilanne olisi kuinka haasteellinen.

Vasempaan luudutettuun olkapäähän olen varsin tyytyväinen nyt. Se on lähes ainoita niveliä varpaiden ja sormien pikkunivelten ohella, jotka eivät lähde pois paikoiltaan. Liikeradat ovat tosi rajoittuneet olkapäässä, mikä aiheuttaa haasteita moneen arjen tekemiseen ja mulla on paljon avun tarvetta (muut nivelten ongelmat myös tähän huomioiden), mutta on hieno tunne, kun tietää, ettei tuo olkapää lähde enää sijoiltaan! Eikä se ole lähellekään yhtä kipeä mitä se joskus oli. Välillä tulee kipuilua tiettyihin toimintoihin tai asentoihin liittyen mutta se on vielä pientä :)

Sen sijaan muissa nivelissä piisaa jos jonkinlaista ongelmaa. Kun nämä erityisesti tiettyjen nivelten isot ongelmat suhteutetaan nykyiseen liikunta- ja toimintakykyyn sekä kiputilanteeseen, ollaan todella isojen asioiden äärellä. Näitä asioita nyt sitten testataan, tutkitaan ja pohditaan jatkosuunnitelmien osalta huhtikuun puolella sairaalajaksolla... Ja kaikessa, esim. vasemman superongelmallisen polvenkin kohtaloa miettiessä täytyy ottaa huomioon se, miten sen suunnitelmat mahdollisesti vaikuttavat muuhun liikunta- ja toimintakykyyn sekä kuntoutukseen. 

Siksi sitä nivelkohtaista suunnitelmaa kokonaistilanteeseen verrattuna olen ihan perustellusti kaivannut ja toivonut. Ja ettei myöskään tehtäisi mitään hätiköityjä päätöksiä ja täten vältettäisiin myös kaikki komplikaatiot, jos mahdollista.

Paljon on huomioitavia asioita. Ei ihme, että ajatuksia on jos jonkinlaisia välillä mielessä.


"Ei jää
Tää pää
Mut nyt saa hetken levähtää
Sä tunnet tiet
Minut viet
Meren rantaan taas

Missä puhaltaa
Tuo tuuli joka puhdistaa
Tän palavan pään
Ja kaiken jälleen uudesti nään..."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toivottavasti blogilla oli hyvä kiinteyttävä vaikutus tai se säväytti muuten jollakin tavalla! ;) Jokainen kommentti ja mielipide on arvokas, mutta en kuitenkaan julkaise asiattomia ja provosoivia kommentteja, joilla ei selkeästi ole muuta tarkoitusta kuin yrittää aiheuttaa mielipahaa joko minulle tai muille blogin lukijoille. Mietithän ensin, mitä kirjoitat. Arvostan eniten kommentteja, jotka annetaan reilusti ja avoimesti omalla nimellä ja tällaiset kommentit tulevat varmemmin julkaistuiksi.