Kuva

Kuva

lauantai 22. lokakuuta 2016

Perusasioiden äärellä

Voisin keskittyä kertomaan tässäkin tekstissä kaikista niistä haasteista ja ongelmista, joita päivittäinen elämä tuo mulle tullessaan. Narisemaan tuosta viheliäisestä polvesta ja kivuista, koko kehon rajallisesta toimintakyvystä, kuntoutusasioihin liittyvästä selvittelystä ym. Vaan enpä nyt näihin aio keskittyä, otan aivan toisenlaisen näkökulman asioihin.


Eilen lähdin päivällä sähkömopolla tapaamaan ystävääni lähellä olevaan kaupan kahvilaan. Lähteminen ottaa aikansa: ihan vaan se, että otan tarvittavat tavarat mukaan, puen päälleni, saan kengät jalkaan. Siirrän meillä nyt sisällä parkissa olevan mopon ensin pois peruuttamalla sen olohuoneen puolelle ja siitä ajan hyvin varovasti mopon ulos. Mutta sitten kun pääsen lähtemään, ihan itse, ja vielä vauhdilla ajellen... Se fiilis on vaan niin hieno!! Ei sitä tajua terveenä, miten hieno asia on, että pääsee ITSE ilman kenenkään apua liikkumaan paikasta toiseen, pystyy ajamaan autoa, kävelee pitkiä matkoja... mitä näitä nyt onkaan. Jokapäiväisiä asioita arjessa. Arjessa, jossa helposti vähän liian itsestäänselvistä asioista tuleekin vaivihkaa valtava esterata liikuntarajoitteiselle.


Mutta minäpä siis ajelin ihan mukavaa vauhtia kulkevalla mopollani jonkin matkan päähän. Kuuntelin samalla ajellessani Tuure Kilpeläisen uutta albumia. Hengitän-biisi kolahti ja nämä sanat: 


"Mä hengitän, vielä mä hengitän... Mä vedän keuhkoihin ilmaa, näen kaiken hyvän edessä ja vastatuulessa taivaalla linnut nousee ilmaan..." 


Hymyilin tyhmä virne naamallani, tuuli tuiversi kasvoihin, mutta vedin vaan My joints go out more than I do -pipon syvemmälle päähäni musiikin ja jatkoin vauhdikkaasti ajelemistani musiikin säestämänä. Vastaan tuli mies ja poika, jotka ulkoiluttivat koiraa. Miestä hymyilytti, kun mut näki ja menin vauhdilla - toki heitä varoen - ohi mopolla kiihdyttäen... Hymy varmaankin tarttui :D Ja ei muuta kuin sähkömopolla vaan kahvioon ystävän kanssa kahville, jee!


Kaikesta maailman kurjuuksista ja Suomenkin talousvaikeuksista huolimatta täällä ollaan kuitenkin aika etuoikeutettuja. Onneksi eletään sellaisessa maassa, että täällä on mahdollisuus saada tällaisiakin apuvälineitä pitkäaikaiseen käyttöön kuin vaikkapa sähköpyörätuoli tai sähkömopo! Sähkömopokin mahdollistaa ja helpottaa niin paljon sekä mun kuin monen muunkin liikuntarajoitteisen liikkumista ja osallistumista eri asioihin. Jos olisin elänyt vaikkapa sata vuotta sitten, olisin ollut aika lailla jumissa kotona. Elämänpiiritkin tietysti olivat erilaiset siihen aikaan.


Ehkä sata vuotta sitten mun tilannetta olisi myös hävetty, mut olisi haluttukin pitää poissa toisten silmistä. Sukulaiset ja kylänmiehet puhuisivat hiljaa kuiskien, että ei sellaisen oudon niveliä paikoilleen vääntelevän ja kolisevan raajarikon, oudosti ja huonosti liikkuvan Hannastiinan, pidä näyttäytyä yhtään missään ja parempi olisi, ettei muutenkaan pitäisi itsestään meteliä. Olisi vaan hiljaa ja tyytyisi kohtaloonsa, sillä ei täällä mitään kummajaisia hyväksytä.


Ihan totta! Ei tästä ole kauaakaan, kun asenteet vammaisista tai jollakin tavalla ulkoisista yhteiskunnan normeista poikkeavista ihmisistä ovat olleet tuollaisia - elleivät ole joskus sellaisia vieläkin...! Mikä on mun mielestä käsittämätöntä.


Mutta maailma muuttuu, veljet ja siskot, ja hyvä niin. Mulla on tietysti omanlaiseni näkökulma asioihin, koska en oo ollut syntymästäni saakka liikuntarajoitteinen. Tai vammainen, miten nyt kukakin haluaa asian ilmaista, mulle molemmat sanat tai joku muu vastaava ilmaisu ovat ihan fine, mitäpä tuota totuutta muuksi muuttamaan ;) Mutta mun näkökulma on se, että onneksi nykyään on hyviä apuvälineitä niin liikkumiseen, osallistumiseen kuin arjen toimimisen mahdollistamiseenkin. 


Jotkut ehkä eivät koe näin, eivätkä ole tyytyväisiä niihin apuvälineisiin tai muuhunkaan apuun tai asioihin, mitä heillä nyt on. Ymmärrän tietysti sen, että liikunta- ja toimintarajoitteita on hyvin monenlaisia, on sairauksia ja vammoja, joita on ollut jo syntymästä saakka. Ihmiset ovat myös eri luonteisia ja osalla on hiipinyt mukaan myös katkeruutta, häpeää tai toivottomuutta, mikä on surullista.


Mä tiedän vain oman näkökulmani ja kokemukseni, en voi ehkä edes halua astua muiden saappaisiin. Tämä on mun elämäni... Tiedän kuitenkin, millaista oli jonkin aikaa "jumittaa" kotona, kun ei ollut jossakin vaiheessa esim. näitä nykyisiä liikkumisen apuvälineitä mitä mulla nyt on, eikä ollut myöskään nykyään käytössäni olevia taksikyytejä. Sen luonteinen ihminen kuin minä ei vaan ole tarkoitettu olemaan koko ajan jumissa kotona, se haluaa päästä ihmisten ilmoille ja tapaamaan muita ihmisiä. Osallistumaan ympäröivään elämään. Ihmiset tarvitsevat muutenkin toisia ihmisiä ympärilleen, vaikka toista joku väittäisikin :)


Ja kyllä sitä hymyä ja valtavan isoa kiitollisuuden tunnetta sai kokea myös siitä, kun kaksi lasta kotiutuivat isovanhempien luota syöksyen jälleen ensimmäisenä halaamaan ja pussailemaan sekä äitiä että isiä. Ja kun saa katsella nytkin täältä sohvalta käsin lasten intoa ja aitoa iloa joulupukille kirjoittamisesta. Voi vaan hengittää syvään, katsella, kuulostella ja miettiä, miten valtavan kiitollinen olen tästä kaikesta ympärilläni nyt olevasta.



6 kommenttia:

  1. Todella nopeasti olet omaksunut vammaisen roolin,onnittelut siitä.
    Olet selvästi onnellinen vammaisena.
    Ihmettelen suuresti,kuinka sinulta on jäänyt kokonaan pois suru ja murhe sairastumisesta.
    Se kuulunee kuitenkin tähän prosessiin.
    Ihmettelen miksi näin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen onnellinen juuri minuna :)

      Sairauksille ei aina voi mitään mutta jokainen voi valita oman tapansa käsitellä asioita ja sen, miten asioihin suhtautuu. Itse kohtaan asiat realistisesti, eikä se tarkoita sitä, etteikö asioista tekisi surutyötäkin. On hyviä ja huonoja päiviä, se on luonnollista, mutta yritän silti löytää elämästä aina ne valoisat puolet. Tämä on mun perusluonne ja asennekysymyskin!

      Poista
  2. Sepä tässä outoa onkin,kuinka sujuvasti olet sopeutunut vammaiseksi.
    Itselläni myös perusluonne naurava ja iloinen,asennetta löytyy myös.
    Mutta kyllä minä kovasti surin liikuntakyvyn menettämistä ja etenkin työelämän jättämistä.
    Sinulla toki ei välitöntä eläkkeelle joutumisen uhkaa.Pyörätuolista käsin voi tehdä vallan monia töitä ja vielä kun olet noin hyvin ottanut noi apuvälineasiatkin haltuun.
    Toivotaan että asenteesi vie sinua eteenpäin jatkossakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmiset ovat erilaisia, sairaudet ja elämäntilanteet ovat erilaisia. Jokainen käsittelee asiat omalla tavallaan, ei ole yhtä oikeaa tai väärää tapaa. Asiat ovat usein vaikeita, ja välillä käy syvemmissä vesissä - minäkin - mutta sieltä noustaan taas ylös. Elämässä on monia värejä!

      Asia, päivä kuitenkin kerrallaan, mun työkyvyn palautumisesta ei vielä tiedetä, eikä voinnista oikein muutenkaan. Toki mun asenteesta jos asiat olisivat kiinni, olisin jo varmaan töissä, mutta asennekaan ei auta silloin, jos keho ei vaan kestä...

      Poista
  3. Olipa hyvä ja pohdiskeleva ote tässä tekstissä. Piti oikein toiseen kertaan lukea. Samoja ajatuksia monilta osin. Erityisesti jäin miettimään tuota 100 vuotta sitten näkökulmaa. On mielenkiintoista ajatella miten olisin itse siinä maailmassa pärjännyt. Voisi kuvitella, että monen vammaisen kohtalo on sotien jaloissa ollut kova. Tällaisia ei tule usein ajatelleeksi.

    Vaikka vammaisten oikeuksien suhteen on vielä paljon tehtävää, niin on tärkeää huomata, että moni asia on myös hyvin. Hienoa, että pystyt vaivojen ja vaikeuksien keskeltä näkemään kiitollisuuden aiheet. Sellainen kantaa ihmistä yllättävän pitkälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia :) Juu, kyllähän se koko elinympäristö, asenneilmapiiri ym. on ollut hyvin erilainen silloin sotien aikoihin ja ylipäätään aiempina vuosisatoina/-kymmeninä... Niistä ajoista on onneksi päästy paljon eteenpäin, mutta tosiaan, on vielä paljon epäkohtiakin. Mutta tuo kiitollisuusasia on sellainen, jota jokainen ihminen oikeastaan voi miettiä. Kaikki päivät eivät ole kovin hyviä, mutta kyllä kun alkaa vaikka listata asioita, jotka ovat hyvin, niitä alkaakin kertyä hiljalleen :) Se ei oo mitään turhaa hapatusta tai hölynpölyä vaan kun oikeasti alkaa asioita miettiä monelta eri kanteilta, näkökulma voi muuttuakin. On hyvä miettiä asioita eri näkökulmista, ei aina omasta navasta käsin - vaikka sekin on välillä suotavaa :)

      Poista

Toivottavasti blogilla oli hyvä kiinteyttävä vaikutus tai se säväytti muuten jollakin tavalla! ;) Jokainen kommentti ja mielipide on arvokas, mutta en kuitenkaan julkaise asiattomia ja provosoivia kommentteja, joilla ei selkeästi ole muuta tarkoitusta kuin yrittää aiheuttaa mielipahaa joko minulle tai muille blogin lukijoille. Mietithän ensin, mitä kirjoitat. Arvostan eniten kommentteja, jotka annetaan reilusti ja avoimesti omalla nimellä ja tällaiset kommentit tulevat varmemmin julkaistuiksi.