Kuva

Kuva

torstai 14. toukokuuta 2015

Asennetta

Onpas kuluva viikko hurahtanut taas vauhdikkaasti. Tai minä en oo ollut vauhdikas vaan tasaisen hidas ja kömpelö, aika vaan kuluu vauhdilla :D 

Maanantaina kävi ystävä laittamassa taas ripset ja kulmat mulle kondikseen ja tiistaina oli tytön kouluun tutustumisaamu. Niin se vaan esikoinenkin jo koulutaipaleen aloittaa syksyllä! Fiilikset oli odottavaiset varmasti niin vanhemmilla kuin tytölläkin. Mitään erityistä haikeutta en itsessäni huomannut, tytär kyllä sopeutuu ja hänellä on reipas asenne, näki sen nyt tiistainakin. Onhan se iso muutos aloittaa koulutaival, mutta mä ajattelen, että aika aikaansa kutakin, lapset kasvavat ja niin sen kuuluukin mennä. Elämän luontaista eteenpäin soljumista. :) Saas nähdä sitten syksyllä ekana koulupäivänä, onko silloin haikeutta ilmassa... Luokka sekä opettaja vaikuttavat kuitenkin ensivaikutelmana oikein hyvältä. Tulevat ekaluokkalaiset olivat jo innokkaina nyt tiistaina opettajiensa johdolla muutaman tunnin luokissa ja sillä aikaa vanhemmat istuivat auditoriossa kuuntelemassa yleistä infoa koulun aloittamiseen liittyen. 

Mulle teki tiukkaa se koko muutaman tunnin istuminen, seisominen ja edestakainen kävely koulun ympäristössä. Kun käveltiin sitten eri rakennuksessa sijaitsevasta auditoriosta vielä hakemaan tyttöä alakoulun puolelta ja sieltä takaisin parkkipaikalle, mulla jo jalat lonksuivat ja tärisivät aika holtittomasti ja olin ihan puhki, vaikka keppien kanssa tietty olinkin liikkeellä. Ei paljoa vaadi, että mulla menee voimat, tulee "lötkö olo", sellainen spagettijalkameininki, ja lonkat ja polvet kipeytyvät, vasen lonkka ja polvi nykyään erityisesti ton oikean puolen heikkouden ohella... :( Joten kun oltiin viety tyttö takaisin eskariin loppupäiväksi ja mies aloitti työt, mä elvyin ihan suosiolla sohvalla koko loppupäivän. 



Tämä tällainen nopeasti tuleva voimattomuus tai liikkumisen jälkeen tuleva vapina ja tärinä ei todellakaan ole mitään normaalia eikä se liity pelkästään siihen, että olisin jotenkin liikaa käyttämättä mun lihaksia tai että lihakset olisivat niin huonossa kunnossa, että pikkurasitus aiheuttaisi tuollaista. Tiedän kyllä oikein hyvin, millaista on ollut lihasten väsyminen muutama vuosi sitten ihan "normaalisti" treenatessa tai miltä tuntuu, kun terve lihas väsyy. Nykytilanne liittyy paremminkin siihen, että koska mun tukiranka on syystä x nykyään niin veltto ja ylitaipuisa eikä tahdo pysyä kasassa kuten kuuluisi, lihakset joutuvat tekemään hirveitä suorituksia sen eteen, että ne tukisivat mua, pysyn pystyssä ja pystyisin liikkumaan. Kuten aiemminkin kirjoitin ja täällä blogin lukijoista joku kommentoikin, pelkällä harjoituksella ja treenaamisella ja näiden tehon nostamisella mun tilanne ei todennäköisesti parane, vaan jotakin muutakin "stabiloivaa" ja asentotuntoa parantavaa olisi keksittävä. Mutta ihan ensiksi pitäisi saada lonkkien ja polvien nivelten selkeiden diagnoosien lisäksi myös selvyys tälle mun muulle oireilulle, selvittää se, miksi koko kroppa väsyy ja prakaa nykyään tällä tavalla todella oudosti ja toimintakyky alenee. Eivät nuo "määrittämätön nivelsiteiden löysyys" ja "lanneselän kipu" lisädiagnooseina ym. oirekirjo kerro vielä mitään vaan on saatava tarkempi diagnoosi, oli se sitten Ehlers-Danlosin oireyhtymä (mitä eniten itse epäilen ja mitä on terveydenhoidossakin pyöritelty jo suvun sairauksiakin katsoen) tai sitten jokin muu perinnöllinen sidekudossairaus. Tämä auttaisi ymmärtämään, mitä on odotettavissa... ja saisin ennen kaikkea kunnollista hoitoa, kuntoutusta ja niitä palveluita, joita on mahdollista saada mun tilanteessa.

Eilen ja tänään on ollut muun hataran voinnin ohella kohtuutukkoinen olo, jostakin onnistuin hommaamaan itselleni nuhan. Eipä olekaan kyllä koko vuonna ollut mitään näitä yleisimpiä sairauksia (ja hyvä niin). Tänään olin niin kokonaisvaltaisesti voimaton, etten päässyt sängystäkään ylös kuin vasta puoliltapäivin ja loppupäiväkin on ollut tosi puolitehoinen ja -voimainen. Tuntuu, että käsistäkin on voima ihan kadoksissa, pudotin puhelimenkin naamalleni kun makasin sohvalla (ai kun kiva tömähdys), toisen kerran lähes lattialle puhelin laturinjohdosta roikkuen enkä jaksanut myöskään pitää paistinpannua vasemmassa kädessäni kun koitin sitä tiskata - puristusvoimat olivat karkuteillä! Myöhemmin ruoka-aikaan totesin miehellekin, että tämä mun uupumus on sellaista, että tuntuu, että joku muu voisi syödäkin mun puolestani kun en jaksaisi edes syödä. Varmaan tuo nuha vaikuttaa osittain, mutta osittain tämä kaikki muu. 

Selvyys näille kaikille oireille on vihdoin saatava. Täytyy sanoa fysiatrille kesäkuun alussa muutamat painavat sanat, jos vieläkin vaan jahkaillaan ja jahkaillaan, että mitähän seuraavaksi tutkittaisiin, lähettäisivätkö takaisin ortopedille vai jonnekin muulle polille ja milloin, kokeiltaskos vaikka vielä puoli vuotta fysioterapiaa ja oltaisiin yhdessä kaikki ihan pihalla, mitä seuraavaksi.



Varsinkin jos taas pitäisi odotella seuraavalle polille kuukausia aikaa... Kyllä tässä on ihmiset hyvät jo tarpeeksi fysioterapiassa ym. harjoitteissa ja vedessä käyty :D Ja tulokset (?!) ovat nähtävillä. 

Noh, ehkäpä asiat vihdoin alkavat selvitä. Luulisi nyt vihdoinkin että asiat todella joku ottaa kerralla hoitaakseen, kyllä tuo mun viimeisin kuntoutuspalaute ym. on aikamoisen tylyä tosiasiaa mun tilanteesta kuitenkin enkä vähättelyä todellakaan 
suostu keneltäkään kuuntelemaan. 

Minähän en luovuta! Hyvällä asenteella eteenpäin, sano Hannastiina! :)




5 kommenttia:

  1. Mainio sarjakuva!
    Tsemppiä taisteluun! Se on joskus sellaista Don Quijoten taistelua tuulimyllyjä vastaan, mutta täytyyhän sun hoitotahon ymmärtää, ettei pelkillä oletuksilla ja ympäripyöreillä arvioilla tulla pärjäämään pitemmän päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö ookin mainio :D

      Sitä oon tässä itsekin miettinyt, että kyllä nyt ollaan siinä pisteessä että on pakko ottaa "koko paketti" haltuun, joku ottaa kokonaisvastuun kuntoutussuunnitelmineen ja sitten tarvittavat tutkimukset etenemään. Ei enää voida odotella ja katsella ja yrittää vaan kuntouttaa, kuntouttaa... Ne on kokeiltu ja aikaa on kulunut.

      Poista
  2. Hyvä, ettet ole aikeissa luovuttaa! En toki sellaista hetkeäkään epäillytkään. :) On se kyllä inhottavaa, kun tuntuu, ettei edistystä tapahdu ja kaikki vaan junnaa paikoillaan. Toivon kovin, että sun tilanteeseen saataisiin vihdoin jotain selvyyttä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mä luovuta en, vaikka välillä tietty onkin vähän alavireisyyttäkin. Sehän on ihan luonnollista. Mutta pääosin hyvällä mielellä kuitenkin :)

      Samaa mäkin toivon, ja jos ei toivominen pelkästään auta, niin ajattelin olla fysiatrin vastaanotolla niin kauan, kunnes tiettyjä juttuja on saatu eteenpäin :) Ei kai tämmöstä voinnin heikkenemistä nyt oikeesti voida vaan ottaa tyyliin "katellaan" vaan on tutkittava lisää... Kun sais tarvittavat lähetteet heti samalla kertaa eteenpäin eikä niin, että siirretään polilta toiselle ja taas menen selittämään sinne koko tarian alusta saakka. Se on ihan järjetöntä pyöritystä :)

      Poista

Toivottavasti blogilla oli hyvä kiinteyttävä vaikutus tai se säväytti muuten jollakin tavalla! ;) Jokainen kommentti ja mielipide on arvokas, mutta en kuitenkaan julkaise asiattomia ja provosoivia kommentteja, joilla ei selkeästi ole muuta tarkoitusta kuin yrittää aiheuttaa mielipahaa joko minulle tai muille blogin lukijoille. Mietithän ensin, mitä kirjoitat. Arvostan eniten kommentteja, jotka annetaan reilusti ja avoimesti omalla nimellä ja tällaiset kommentit tulevat varmemmin julkaistuiksi.