Kuva

Kuva

sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Vedetään lonkkaa!

Täällä taas, piiiiitkän tauon jälkeen! 

Melko ironinen tuo kuvaukseni tästä blogista. Jäin oikein miettimään muutamiakin sanoja... Kokonaisvaltainen hyvinvointi, liikunnan ilon löytäminen, kohti terveempää elämää, haasteet, mahdollisuudet ja tavoitteet.

Ironinen tuo aikanaan kirjoittamani kuvaus on siksi, että tietynlaista elämänmuutosta tässä on haettu jo muutaman viime vuoden ajan, kun vihdoin on ollut lasten vauva- ja taaperoiän jälkeen aikaa ajatella myös omaa hyvinvointiani ja jaksamistani - perheen hyvinvoinnin ohella. Tunsin myös, että jollakin tavalla suoritan elämääni, enkä ehdi tai huomaa pysähtyä hetkeen ollenkaan. Työperiodi YT-kierroksien alla erityisesti keväästä 2012 talveen 2013 oli hektinen ja rankka, vaikkakin myös antoisa. Sain kiitoksia hyvin vedetystä projektista, mutta samalla aloin elää työlle liikaa enkä päässyt työasioista kunnolla irti vapaa-ajallakaan. En saanut nukutuksi kunnolla ja terveet elämäntavat liikuntainnostuksen kera alkoivat tuntua liikaa pakkopuurtamiselta. Huomasin uupuvani ja migreenit koettelivat jatkuvasti. 

Samoihin aikoihin kuulin, että Kela tarjoaa työpaikallemme Aslak-kuntoutusta (ammatillinen, syventävä, ennaltaehkäisevä ja työkykyä ylläpitävä kuntoutus, kiinnostuneet voivat tutkia asiaa lisää vaikkapa googlen kautta :D). Tutustuttuani kuntoutuksen sisältöön tarkemmin, päätin, että tämä voisi olla hyvä sauma päästä pohtimaan omaa elämäänsä "ylemmältä tasolta" käsin, saada etäisyyttä omaan arkeen  ja samalla mahdollisuus kohentaa lisää jo hektisen elämänvaiheen alle hiukan rapistumaan päässeitä terveellisemmän elämän alkeita sekä  liikuntainnostusta. Hain kuntoutukseen ja pääsin - nuoresta iästäni huolimatta , mutta hyvä näin :)

(Tähän väliin voisin raapustaa pitkänkin pätkän Aslak-viikkojen - joita siis on ollut tähän mennessä kaksi - sisällöstä ja mahtavasta porukasta  siellä, mutta jätän yksityiskohdat nyt välistä... Ehkäpä kirjoitan niistä vielä myöhemmin lisää! Joka tapauksessa aivan mielettömän hyvä porukka, hienoja keskusteluja, osaava henkilökunta jne.  Naurua, iloa, miettimistä, liikuntaa... Näin lyhykäisesti tiivistettynä.)

No - siis se ironia!  Tarvittiin tuo koko sepustus jotta pääsisin tähän ironiaosuuteen... Siis, minähän kuntouduin viimeksi tuolla syyskuun lopun Aslak-viikolla niin mielettömän hyvin, että olen ollut sen jälkeen jo 7 viikkoa sairaslomalla ja  töihinpaluu ei hetkeen tule onnistumaan... Paljosta liikunnasta tuli oikea lonkkani niin kipeäksi, että en pystynyt kunnolla enää kävelemään tuon viikon jälkeen.  Ihan mahtavasti kuntouduttu, hehee! :D

Röntgenkuvista selvisi synnynnäinen vika, jonkinlainen kehityshäiriö, dysplasia, lonkkamaljan ja reisiluun nupin välillä - ne eivät koskaan ole olleet yhteensopivat, vaan lonkkaluun nuppi on osittain lonkkamaljan ulkopuolella eli lonkkamalja on ns. vajaakatteinen. Reisiluun nuppi on vuosien varrella hangannut pahasti lonkkamaljan reunaan ja tästä seurauksena on nyt totaalisökö lonkkanivel, jossa nivelrakoa ei ole,  reisiluun nuppi on litistynyt ja siinä on kuoliota ja  kyhmyisyyttä... Siis, nivel on kuin ruostunut ratas, lukkiutuu ja jalan liikuttaminen sattuu välillä aivan... no, paaljon!  Homma olisi  alkanut oirehtia kunnolla joka tapauksessa useimmiten alle 40-vuotiaana, kertoi ortopedi, mutta nyt mulla tuo liikuntamäärä provosoi kivun kautta tilanteen esiin "jo" nyt, pikkusta vaille 35-vuotiaana. Tämä vika oli siis jäänyt lapsena toteamatta, ja kuten työterveyslääkäri totesi, mun kohdalle nyt sattui tällainen huono tuuri. Onneksi en ole ainoita lähipiirissäni, vertaistukea on, moni ei vaan ole puhunut asiasta kovinkaan avoimesti...

Että mitäs nyt? No, sairauslomalla siis, vahva lääkitys jne. Kotona pärjäilen vielä ilman apuvälineitä, mutta pidemmälle lähtiessä on otettava keppi/kepit käyttöön, muuten ei välttämättä pysty  kulkemaan kymmeniä metrejä enempää. Keppi myös tasapainottaa kävelyä eikä se näytä niin hassulta mitä ilman. Matti & Teppo tai Dolce & Gabbana,  mun viininpunaiset sankarini, hah :D  (Hirveä kynnys oli kylläkin ottaa keppi/kepit käyttöön, voin sanoa... )

Näillä korteilla nyt sitten mennään ja odottelen käyntiä kirurgian polillle. Edessä lienee tekonivelleikkaus, koska tilanne on sen verran paha, että tuskin kauheasti paremmaksi tulee, vaikka mulla onkin tässä hieno painonpudotusprojekti meneillään. Se ei kuitenkaan ruosteista ratasta paranna, vaikka muuttuisin keijukaiseksi :) Olen nyt kuitenkin ottanut asiakseni kertoa asiasta niin avoimesti kuin suinkin ja pitää mahdollisimman hyvän, 
positiivisen asenteen yllä. Tähän ei kuole ja murehtiminen ei auta. "P-skan möivät", mutta minkäs teet, eteenpäin vaan ja hyvällä asenteella :)  Ja onhan mun toinen lonkka täysin terve, jee! Voisi olla niinkin, että toisessakin olisi sama homma, mutta onneksi näin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toivottavasti blogilla oli hyvä kiinteyttävä vaikutus tai se säväytti muuten jollakin tavalla! ;) Jokainen kommentti ja mielipide on arvokas, mutta en kuitenkaan julkaise asiattomia ja provosoivia kommentteja, joilla ei selkeästi ole muuta tarkoitusta kuin yrittää aiheuttaa mielipahaa joko minulle tai muille blogin lukijoille. Mietithän ensin, mitä kirjoitat. Arvostan eniten kommentteja, jotka annetaan reilusti ja avoimesti omalla nimellä ja tällaiset kommentit tulevat varmemmin julkaistuiksi.